Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Datastrul försenar föräldraersättning

Nytt datasystem ställer till det på försäkringskassan i Sundsvall. Föräldrar kan få vänta på sina utbetalningar.

Annons
Det såg ljust ut så sent som i förra veckan. Försäkringskassan i Sundsvall hade jobbat som bara den och fått undan de stora högarna med ansökningar om föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning. Omkring fyra tusen ärenden hade minskats till runt fyra hundra.
Men så i fredags var det dags för alla kontor i landet att stänga, gå på utbildning och installera ett nytt datasystem. På måndagen såg arbetssituationen helt annorlunda ut.
Vi har väl klarat det första kaoset, men det är väldigt mycket. Det är stopp samtidigt som man ska lära sig programvaran, säger Thomas Zemturis, enhetschef i Sundsvall.
Alla gamla ärenden som inte hunnit behandlas innebär merarbete i det nya systemet.
Vi mådde så gott i slutet av förra veckan, målet var ju att arbeta bort balanserna innan vi gick in i det nya systemet. Men nu växer det snabbt på eftersom vi har många inkommande ärenden, säger Thomas Zemturis.
De flesta som varit med om att byta datasystem känner säkert igen sig i frustration, datorhaverier och handhavandefel. Det kan vara svårt att se fördelarna med det nya programmet.
Läget är väl sådant att trots strul så att man har lust att kasta det i väggen upplevs vissa delar som bättre än i det tidigare systemet, säger Thomas Zemturis.
Hela Sverige bytte system samtidigt, så det går inte att ta hjälp av andra kontor med mer erfarenhet.
Målet är det samma, att den som är hemma med sjukt barn i dag och ansöker om tillfällig föräldrapenning ska få sina utbetalning inom 30 dagar. Om det blir så kan inte Thomas Zemturis lova i dag.
Jag törs inte säga hur lång tid det tar att få pengar.
Bästa sättet är i alla fall att se till att allt fylls i ordentligt, och helst med e-legitimation via nätet. I dag är det omkring sju procent länsborna som använder elektronisk underskrift.
Om man använder datorn och fyller i på rätt sätt går det automatiskt, det blir en snabb handläggning och utbetalning inom någon vecka, säger Thomas Zemturis.
Men, missar man till exempel att skriva i ordinarie arbetstid i timmar eller inte anmäler första dagen om man är hemma kan det dra ut på tiden. Då vill försäkringskassan ha kontakt och ringer upp eller skriver brev, det tar resurser från handläggningen.

Mer läsning

Annons