Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dator, mobiltelefon, arvode – det här får en riksdagsledamot

/

Nio politiker från Västernorrland tar nu preliminärt plats i Sveriges riksdag. Vad får de elva personerna egentligen? Hur mycket kommer de tjäna? Vi har kollat.

Annons

Sveriges riksdag håller på att utformas. De 349 platserna ska fyllas med nya och gamla ledamöter som sedan ska bestämma över landet, och nio av dem hör hemma i Västernorrland. Detta om ingen förändring sker när de sista rösterna skall kontrollräknas.

Men vad tjänar egentligen en ledamot i riksdagen? Och vad får han eller hon för övriga förmåner?

Enligt riksdagen.se har riksdagens ledamöter ett grundarvode på 59 800 kronor i månaden som är skattepliktigt. Susanne Eberstein (S) från Sundsvall, har stora chanser att bli talman. Talmannens arvode är lika stort som statsministerns, 156 000 kronor i månaden.

Om en ledamot bor mer än fem mil från Riksdagshuset kan denne får max 8 000 kronor i månaden i ersättning för en övernattningsbostad i Stockholm.

När man tar plats som ledamot behöver man inte ha med sig egen telefon och dator, utan riksdagsförvaltningen förser alla ledamöter med bärbar dator, läsplatta och mobiltelefon. Dessutom får man skrivare, bildskärm och tangentbord i bostaden samt ett tjänsterum med basutrustning.

Riksdagen betalar abonnemang och samtalskostnader för ledamöternas mobiltelefon samt ersätter kostnader för mobilt bredband. Ledamöterna betalar privatsamtal själva.

Låter det lyxigt? Ja, kanske. Men reglerna för ledamöterna utgår från att de arbetar med sitt uppdrag dygnet runt, året om. När en ledamot är sjuk eller föräldraledig minskas arvodet i stort sett enligt samma regler som för statsanställda, men beräknat på sju dagars arbetsvecka.

En ledamot som avgår före 65 års ålder efter minst tre års sammanhängande arbete i riksdagen har rätt till inkomstgaranti. Det innebär att riksdagen garanterar en före detta ledamot en viss inkomst varje månad.

Mer läsning

Annons