Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De åker på omstridd resa

/
  • Andreas Larsson, Niclas Eriksson och Ulf Wanke åker i dag på en omstridd partykryssning. De anser dock att det inte handlar om en knarkresa utan om en dans- och musikfest som uppfyller samma funktion som en rockfestival.

Partykryssning eller knarkorgie till havs. Åsikterna går isär när man talar om de technoresor Monday Bars arrangerar ombord på färjor som trafikerar Östersjön. I dag avgår vad som kan bli den sista kryssningen i sitt slag från Stockholm, med på färjan finns ett gäng sundsvallsbor.

Annons
Jag tar helt avstånd från droger och har aldrig använt någon narkotika, säger Niclas Eriksson från Sundsvall.
Han och hans kompisar åker till Stockholm med bil i dag, därefter stiger de ombord på den omstridda färjan.
Vi har åkt med flera gånger, det här är sjätte eller sjunde gången. Det handlar om dans och musik, säger Niclas Eriksson.
Kompisen Andreas Larsson håller med.
Det finns inget annat ställe där man får dansa i 20 timmar i sträck. För mig känns kopplingen till narkotika fullständigt främmande, säger Andreas Larsson.
På färjan spelas elektronisk dansmusik, house, techno och trance. Flera etablerade dj:s spelar och det dansas i timme efter timme.
Jag spelar musik och har jobbat mycket som dj. För oss som är intresserade är det som att gå på konsert och se en världsartist när kända dj:s spelar, säger Niclas Eriksson.
I en artikel i Dagens Nyheter har polis uppgett att ungefär hälften av passagerarna var narkotikapåverkade under förra kryssningen som arrangerades i februari i år. I samma artikel står också att partykryssningarna inte haft någon tillsyn av myndigheter.
Fast innan resan får man alltid ett brev med tydlig information om att det är otillåtet att använda narkotika ombord. Dessutom är det kontroll med bland annat narkotikahundar innan ombordstigningen, säger Andreas Larsson.
Vad jag har sett är det inte mera narkotika på de här kryssningarna än vad som finns under en vanlig krogkväll i Sundsvall. Men givetvis förekommer det droger på färjorna precis som över allt annars. Jag anser inte att det är ett problem för den här typen av musik eller tillställningar utan ett samhällsproblem, säger Niclas Eriksson.
Men i dag kan det vara sista gången Monday Bars arrangerar en partykryssning.
De har gått ut och sagt att det här troligtvis blir den sista resan eftersom trycket blivit för stort, säger Niclas Eriksson.

Mer läsning

Annons