Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De är specialister på skador

/
  • Anders Schröder på Teamed är nöjd över att kunna erbjuda ett större rehabgym.
  • Edvard Bengtson är nyrekryterad fysioterapeut och har ett landslagsuppdrag åt Svenska basketbollförbundet.

De har jobbat med Sveriges snabbaste på land och i vatten.
Flera landslag köper dessutom deras tjänster.
Med 13 år i branschen erbjuder i dag Teamed en komplett idrottsskademottagning med specialistkompetens.

Annons

2002 startade de nyutbildade naprapaterna Anders Schröder och Janne Skjöld Teamed. Tanken var att samla kompetent personal under samma tak. Och efter mycket om och men fick de hyra en lokal på Köpmangatan.

– Ingen ville hyra ut till oss då eftersom vi inte hade någon färdig verksamhet, men vi lyckades hitta den en lokal till slut, säger Anders Schröder.

Under nio år utökades teamet med både massörer och smärtläkare och ganska snart blev det trångbott.

För tre år sedan gick flyttlasset några hundra meter västerut, till gamla ST-huset, där man även kunde erbjuda ett rehabgym.

– Vi hade det minsta kompletta gymmet i Norrland, säger Anders Schröder.

Men återigen fick företaget växtvärk och planerna för att expandera tog fart.

– Nu har vi äntligen fått utrymme och har ett team som kompletterar varandra på olika områden. Vi är fyra naprapater, tre fysioterapeuter, fyra massörer och en administratör, säger Anders Schröder och visar det nya gymmet som smygöppnade för någon vecka sedan.

Både Anders Schröder och Janne Skiöld har under åren vidareutbildat sig i idrottsmedicin och i dag är det ett område som de är bäst på.

– När vi startade för 13 år sedan var vi bestämda att inte jobba mot idrottsföreningar eftersom det kan vara en risk. I dag har vi en komplett idrottsskademottagning, säger Anders Schröder och skrattar.

Men bara för att det heter idrottsmedicin så innebär det inte att enbart elitidrottare söker sig till mottagningen.

– Idrottsmedicin är kroppen i belastning och en skada hos en vanlig motionär är lite som en karikatyr av en elitidrottares skada. Det finns en anledning till att folk gör sig illa, säger Anders Schröder.

Han menar även att de senaste årens trender med så kallad konceptträning har lett till fler skador.

– Alla är inte skapta för att göra vissa övningar. Ett exempel är core där man ska träna rygg och bål, har man redan problem med ryggen kan den här träningen förvärra skadan. Vi har tagit emot mycket patienter som provat just detta, säger Anders Schröder.

En annan trend som man ser allvarligt på är träningsformen crossfit.

– Det är en så extrem träning att vi sett att människor råkat ut för att muskelvävnad dör av den hårda träningen och muskelvävnad kan inte återuppbyggas, förklarar Anders Schröder.

Förutom att själva behandla människor så har de även utbildningar för de som vill bli massörer.

– Nu i februari kommer våra elever att börja sin praktik här och kommer att erbjuda elevbehandlingar som en del i utbildningen, säger Anders Schröder.

Mer läsning

Annons