Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De blev hemlösa efter branden

–Jag vill inte flytta tillbaks förrän det är okej, säger Remzo Zverko. Och med okej menar jag okej. Det ska vara rent och snyggt, både i lägenheten och utanför. Vad betalar man annars hyra för?

Annons
Remzo är klädd i sina arbetskläder från Busslink. Han jobbade när branden bröt ut, och fick via en kompis veta att det brann i hans hus.
Jag ringde hem men fick inget svar. Då såg jag till att någon bytte av mig så jag kunde åka hem.
Hemma fanns hustrun Esma och de tre barnen, Damir, Mirela och Dennis. De hade tagit sig ut snabbt, utan att få med sig någonting från lägenheten.
De trodde inte att branden skulle bli så omfattande.
Natten tillbringade familjen i en tillfällig lägenhet i Granloholm, där de får stanna till idag. Sedan vet de inte. Informationen från Mitthem var otydlig också igår.
Vi vet bara att vi måste lämna den här lägenheten också, säger Remko. Och jag tror inte att vi kan flytta tillbaks hem nästa vecka, de får ordna ett bättre boende till oss.
Efter Mitthems informationsmöte får de flesta gå in i sina lägenheter och hämta kläder och andra viktiga saker. I Remzo och Esmas lägenhet syns inte att det brunnit, men det känns på lukten. Esma plockar snabbt ihop kläder och konstaterar att alla måste tvättas innan de går att använda. Bebisen har hon lämnat utanför med dottern som passar.
Jag vågar inte ta in honom hit, inte till den här lukten. Vi var på akuten igår för att se att han inte skadats men han hade klarat sig som tur är.
I trappuppgången bredvid bor Annelie Andersson och Per Fosshaug. Den lägenheten är mer märkt av branden, i form av sotspår. Per tar det hela med ro.
En sovplats hittar man alltid. Och försäkringsbolaget får fixa det här med kläderna, resten löser sig.
Också representanter från försäkringsbolagen informerade hyresgästerna. Alla hade en hemförsäkring - eftersom det är ett krav för att få hyra av Mitthem. En del känner sig upprörda över att måsta betala självrisken. Det råder stundvis kaos på mötet. Många av de boende kommer från andra länder än Sverige och språksvårigheter skapar en del missförstånd. Men intrycket är ändå att både Mitthem och försäkringsbolagen gör sitt yttersta för att hjälpa de drabbade i det akuta skedet.
De som evakuerats från den intilliggande fastigheten kunde flytta in i sina hem igen direkt efter mötet som hölls mitt på dagen igår.

Mer läsning

Annons