Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De byggde ut på höjden

/
 • Trappen har precis kommit på plats.
 • Ett långt arbete går mot sitt slut. Familjen har anlitat hantverkare för att slutföra arbetet på övervåningen.
 • Att vara tre år är inte lätt när det finns höga höjder, damm och saker som man inte får röra.
 • Benjamin som har sitt rum i källaren längtar att få flytta upp till sitt nya, stora rum.
 • Takhöjden är svindlande när man tittar upp från hallen till övervåningen.
 • Treårige Valentin har vuxit upp med byggprojektet.
 • En ny våning på 90 kvadratmeter är snart färdigt. Och huset har fått ett nytt men naturligt utseende.
 • Drömmar som snart blir verklighet. Den nya våningen ska rymma två sovrum, ett arbetsrum och badrum med bastu.
 • Fasaden är upplyst med spotlights.
 • I august 2012 gick startskottet för bygget.
 • Så här såg huset ut innan den nya övervåningen fanns.
 • Familjen hade spännande dagar när arbetet inleddes.

De köpte ett hus som var färdigt att flytta in – de ville slippa renovering och stök. Men när familjen växte förändrades behoven.
– När vi fick vårt tredje barn, Valentin, började det bli trångt, säger Jessica Storbjörk.

Annons

Familjen Storbjörk bodde i ett hus som de verkligen gillade. De trivdes i området och ville helst inte flytta. Husen i området var för små och hustomten var väl liten för att kunna bygga ut. Tankarna på alternativa lösningar tog fart.

– Vi vägde för- och nackdelar om vi skulle flytta men det var svårt att hitta ett annat hus som passade, säger Jessica.

Stefan läste på om taklyft och fastnade för byggsättet. De fattade ett stort beslut och i augusti 2012 kom byggfirman och startade arbetet. Två lastbilar och en kranbil och folk från hustillverkaren var på plats. Spänningen låg i luften.

– Gud vad högt det blir, tänkte vi, säger Jessica.

Takhöjden är imponerande när man kommer in i hallen och tittar upp mot den nya övervåningen. Trappen har just kommit på plats. Den ger ett lätt och luftigt intryck och Stefan är glad att slippa klättra på stegar för att kunna jobba. Han har gjort det mesta av arbetet och gillar att snickra och är inte rädd för att läsa på och sätta händerna arbete.

– Det är många delar i bygget som har varit beroende av varandra. Yttertaket skulle på och skorstenen skulle muras och i samband med trappbygget behövde källartrappen göras om, säger Stefan.

Målet var att familjen skulle flytta in efter två år – men så blev det inte. Byggprojektet har kantats av olika utmaningar och problem. När det började droppa vatten genom kökstaket blev oron stor. Det visade sig att det hade kommit in snö på övervåningen innan det isolerades. Snön smälte men gjorde ingen stor skada. Familjen har vant sig vid att leva i byggkaos med gräsmattan full av grejer. För att få fart på det återstående arbetet har familjen beslutat att anlita hantverkare.

– Vissa saker har blivit dyrare och kostat mer än vi trott, så det har blivit små pauser. Det är klart att vi ibland har tänkt att vi skulle ha köpt ett nytt hus i stället men nu är det värsta över, säger Jessica.

Målet är att det ska bli klart så snart som möjligt. Benjamins rum är prioriterat. Sedan ska el, värme och vatten komma på plats. Jessica visualiserar sin arbetsplats med utsikt över Norra Berget och ett stort luftigt sovrum. Ett badrum och en bastu ska också byggas – i sinom tid.

Att leva med byggprojektet har varit en prövning för familjen. Stefan och Jessica är eniga om att det ändå har varit värt besväret. Treårige Valentin vet inget annat. Men storebror Benjamin, som har flyttat ner i källaren, längtar efter att få flytta upp till sitt stora nya rum.

– Det ska vara New York-tema i mitt rum, säger Benjamin och ser lycklig ut.

Tanken är att man ska kunna bo kvar i huset när man gör ett taklyft.

– Det har fungerat hyfsat men det yr upp damm så fort det jobbas på övervåningen. Vi börjar bli less på dammet, säger Stefan.

Att bygga ut på höjden kan vara ett alternativ om man har liten tomt och inte vill flytta.

– Vårt bästa råd är att tänka efter innan man går in i ett sånt här projekt. Det kostar alltid mer och tar längre tid än vad man tror. Men det är absolut värt det om man trivs i sitt hus och inte vill flytta. Vi är jättenöjda, det ser inte påbyggt ut och passar precis med den befintliga panelen, säger Stefan och Jessica.

Mer läsning