Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De bygger datorer lika fort som andra bakar bullar

/
  • Jonathan Nordin tycker att undervisningen på Västermalm är toppen bra. Klasskamraterna Steven Liu och Sandra Björk håller med. I bakgrunden läraren Mikael Andersson.
  • Eleverna har var sin bärbara dator som de får låna under utbildningstiden. Dessutom finns det bärbara datorer som man får låna på skoltiden. Teknikläraren John-Åke Andersson tycker att det är roligt att arbeta i en skola med toppmodern utrustning.
  • Jonathan Nordin och Sandra Björk går i trean på naturvetenskapliga programmet. En av utbildningsmomenten är att koppla ihop ett lokalt nätverk.
  • Sandra Björk och Jessica Bäckström har plockat plockat i sär en server med sex processorer och satt ihop den sedan.
  • Steven Liu och Sandra Björk räds inte för detta ormbom av sladdar. För dem är det en enkel match att bygga en egen dator.

Teknikprogrammet på Västermalms skola har fått ett rejält lyft. Eleverna bygger datorer på samma tid som andra bakar bullar och det går att få ett välbetalt jobb direkt efter gymnasieutbildningen. – En före detta elev brukar bjuda mig på lunch när han är i Sundsvall. Han är 21 år och tjänar 31 500 kronor i månaden, säger John-Åke Andersson, tekniklärare.

Annons
Västermalms skola använder samma utbildningssystem som Kungliga tekniska högskolan och Mittuniversitetet och eleverna brukar göra laboratorieövningar på Mittuniversitet.
Våra elever är lika duktiga som de som studerar där, säger John-Åke Andersson.
Sedan ett år tillbaka har eleverna på Västermalms teknikprogram möjlighet att skaffa industricertifiering och gå direkt ut i arbetslivet.
Eleverna får lära sig bygga upp ett intranät och göra kopplingar så att internettrafiken fungerar.
Det tar 300 timmar att lära sig internetkoppling och konfigurering, det vill säga att upprätta ett fungerande nätverk, säger John-Åke Andersson.
Alla instruktioner är förstås på engelska. Mer träning i engelska får eleverna genom att internationellt utbyte. Några elever ska åka till en skola i England med pengar som kommer från EU.
Jonathan Nordin går i trean på naturvetenskapliga programmet med inriktning på matematik och data. Han tycker att han valt ett \"stenkult\" program.
Jag valde Västermalm eftersom det finns så mycket praktik här, säger Jonathan Nordin.
Han har redan byggt två datorer.
Det går ganska fort men det tar en halvtimme att ladda in operativsystemet.
Ja, ja, bullbak tar ju också tid, tänker en ovän av allt som luktar teknik.
Fördelen med att bygga sin egen dator är att man kan själv bestämma hur bra den ska bli och man lär sig hur allting fungerar. Och det blir förstås mycket billigare, säger Jonathan Nordin
Jag ska köpa komponenter på internet. Då blir det ännu billigare,säger Steven Liu.
Om något går sönder, behöver man inte ringa efter hjälp. Ofta är det ett enkelt fel, säger Sandra Björk.
Hon kunde ingenting när hon började på programmet men snart ska även hon bygga sin första dator alldeles själv. Byggtiden beräknar hon till en förmiddag.
Men det är svårt att bli fullärd. Dessutom har elektronik och datorprogram outsinliga utvecklingsmöjligheter.
När jag kom hit trodde jag att kunde allt om Windows, men ju mer jag lär mig desto mindre blir jag på jorden, säger Jonathan Nordin.
Eleverna lär sig även att bygga upp stora servrar med flera processorer.
Vi har även börjat titta litet på IP-telefoni, säger John-Åke Andersson.
Han har fyllt 60 år men orkar fortfarande hänga med i den galopperande utvecklingen.
För oss är det julafton att få tillgång till modern utrustning. Det ska vara roligt att vara här. Eleverna kommer hit även på sin lediga tid. Vi har \"vänt\" många att tycka om teknik. Gamla elever kommer hit och säger att de vill gå om nu när det finns så bra utrustning, säger John-Åke Andersson.
Vi har ett intresse av att hålla oss ajour så att vi kan ge eleverna det bästa, Mikael Andersson, också han lärare i teknik.

Mer läsning

Annons