Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De driver eget – för en sommar

/
  • Calle Lundberg passar på att starta upp sitt avvecklade UF-företag. Tidigare drev han det med en kompis – nu blir det i egen regi.
  • Hanan Abdallah, Hamda Ahmed och Emelie Johansson är tre av 20 ungdomar som ska testa sina verksamhetsidéer i sommar. Här gör de sig i ordning för att marknadsföra sommarlovsentreprenörerna på stan.

Nu är sommarlovsentreprenörerna i gång.
20 ungdomar får testa på att driva egna företag i sommar.
– Det är väldigt bra för dem som vill komma i gång, säger 18-åriga Calle Lundberg, som återupptar sitt UF-företag.

Annons

Detta blir sjätte sommaren i rad för sommarlovsentreprenörerna i Sundsvalls kommun. Ett koncept som går ut på att ungdomar mellan 16 och 20 år får testa på att driva företag några veckor under sommaren.

I måndags startade kickoff-veckan.

I veckan har ungdomarna marknadsfört sommarlovsentreprenörerna, formulerat affärsplaner, bollat idéer och fått besök av bland annat Skatteverket. Men från och med nu är det egen verksamhet som gäller.

En av de 20 ungdomarna är Calle Lundberg. Han har precis gått ut ekonomi på Hedbergska. I höstas startade han UF-företaget AC röj tillsammans med en kompis, som sedan avvecklades. Nu återupptar han det.

– Jag hade kvar en del jobb när vi avvecklade företaget så nu tar jag upp det igen. Jag gör allt möjligt inom trädgårdsarbete. Allt från att kratta till att rensa ris och kapa häckar, säger Calle Lundberg.

Han har nått kunder genom att använda sociala medier och genom att fråga folk om de behöver hjälp. Och han säger att efterfrågan är stor.

– Det är kul. Annars skulle jag inte hålla på.

Nu när han har gått ut gymnasiet har han sökt en del jobb, men han tror att han kommer att fortsätta med företaget vid sidan av.

16-åriga Emelie Johansson och 17-åriga Mohammed Kamal är också sommarlovsentreprenörer. De tänkte jobba ihop.

– Vi har två idéer. Antingen sälja alkoholtest eller köpa in laddare och skal till mobiler och sälja vidare, säger de.

När Sundsvalls Nyheter träffade dem tidigare i veckan lutade det åt att de kommer att sälja alkoholtest. Planen är att sälja dem under SM-veckan. Men de hade inte alla detaljer klara.

– Sommarlovsentreprenörerna är jätteroligt. Jag har varit med en gång tidigare, säger Mohammed Kamal.

– Det är jätteroligt. Jag trodde inte det skulle vara så roligt, säger Emelie Johansson.

Under veckorna kommer ungdomarna ha hjälp av handledare. De kommer också ha affärsmöten varje vecka.

Den 13 augusti är det kickout. Då samlas ungdomarna för att ta del av varandras erfarenheter. Vill de sedan gå vidare med sin verksamhet kan den tas till UF.

Mer läsning

Annons