Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De gick på pumpen mot kommunen

/
  • Jan-Eric Nyberg och många fastighetsägare är besvikna över ett domslut där de tvingas stå för extrakostnader på 15 000 till 20 000 kronor. Totalt berörs cirka 700 hushåll.
  • En brunn till en LTA-pump under montering.
  • Ombyggnationen innebär stora kostnader för fastighetsägarna, kostander som hade kunnat vara mindre enligt Jan-Eric Nyberg.

Fastighetsägarna förlorade kampen mot kommunala Sundsvall Vatten.
– Det här är inte en bra hantering av demokratin, säger Jan-Eric Nyberg, en av de drabbade.
För 700 husägare på Alnö innebär det mellan 15 000 och 20 000 kronor i ökade kostnader.

Annons

Utbyggnaden av kommunens va-nät på Alnö har pågått i flera år och börjar nu närma sig slutet.

Samtidigt har det också drivits en lång juridisk process som är avgörande för vem som ska betala för de fastigheter som inte har ett naturligt självfall till huvudledningen. Själva pumpen står Sundsvalls Vatten för, striden handlar om grävning och annat för de cirka 700 hushåll som behöver dessa pumpar.

Jan-Eric Nyberg har drivit processen för elva fastighetsägare i Bänkåsviken men utslaget i statens VA-nämnd påverkar samtliga 700 hushåll.

Hushåll som nu förlorade kampen – VA-nämnden gav Sundsvall Vatten AB rätt.

– Det här är ett klart avsteg från demokratins grundbultar, nämligen kommunallagens likställighetsprincip, säger Jan-Eric Nyberg.

Han har full förståelse för själva VA-utbyggnaden och han tycker också det är rimligt att varje fastighetsägare betalar sina egna anslutningskostnader från tomtgränsen.

Men inte att de som ligger på fel höjdnivå från huvudledningen åker på extrakostnader på 15 000 - 20 000 kronor samt också vissa årliga mindre driftkostnader.

Jan-Eric Nyberg anser att han har stöd i VA-lagen:

– Det står att det är huvudmannen som ska ordna för pumpar och andra särskilda anordningar som grund för anläggningens konstruktion eller utförande som gör att fastighetsägaren ska kunna använda sig av VA-anläggningen, säger Jan-Eric Nyberg.

Han pekar också på andra domar samt att exempelvis Huddinge kommun gått in med 15 000 kronor i stöd i ett motsvarande projekt.

Jan-Eric Nyberg och många andra boende i området är också kritiska till hur själva utbyggnaden av LTA-systemet gått till.

– Det hade gått att göra betydligt billigare genom att låta flera fastighetsägare få en gemensam pump. I vårt fall hade fem fastigheter kunnat samsas om en anläggning, säger han.

Enligt förhandlingarna i VA-nämnden har det också riktats kritik mot att fastighetsägare som anser sig ha ett naturligt självfall tvingats på en pump och att de inte fått någon rimlig förklaring till detta.

Men trots att Jan-Eric Nyberg och de övriga tycker de har rätt är ingen överklagan inlämnad.

– Då riskerar vi betydligt större utgifter om vi tvingas stå för motpartens rättegångskostnader.

Mer läsning

Annons