Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"De har lurat oss"Bittert slut för BIC

/
  • Per Wahlberg, moderat som sitter i kommunstyrelsen och dess utvecklingsutskott, är mycket kritisk till Bics vd och ordförande: - De har lurat skjortan av oss. Man har inte avvecklat det här i tid och åsamkat oss kostnader på 810 000 kronor.
  • Nils Karlsen är vd för Business and Innovation Center Mid Sweden AB.
  • Christer Berglund är vice ordförande i kommunstyrelsen.

Det kommunägda bolaget Business and Innovation Center (BIC) står på ruinens brant. Kritiken är mycket hård mot företagets företrädare. – De har lurat skjortan av oss. Man har inte avvecklat det här i tid och åsamkat oss kostnader på 810 000 kronor, säger moderaten Per Wahlberg.

Annons
BIC har funnits sedan 1997 och syftet har varit att stötta små och medelstora företag som jobbar mot exportmarknaden. Företaget har gått runt på egna intäkter, stöd från EU, några av länets kommuner, länsstyrelsen och länsarbetsnämnden.
Kommunerna har årligen bidragit med hundratusentals kronor och fungerat som ägare via en ideell förening.
Redan 2002 krävde politikerna från Sundsvall att bolaget skulle visa hur det kunde fungera bättre och skapa fler företag. Nya bidrag beviljades.
Det blev en ägardiskussion där vi kom fram till att BIC fick överleva. Man kan väl säga att vi varit till hälften missnöjda, säger Christer Berglund (s) vice ordförande i kommunstyrelsen.
2004 presenterades en ny affärsplan för de förtroendevalda. I den utlovades nya intäkter genom utvidgade samarbeten, mer marknadsföring och striktare betalningskrav mot de företag som BIC hjälpte.
Planen gav magert resultat. I mitten av förra året blev bolagets ekonomiska så akut att två anställda varslades om uppsägning. I våras försvann den siste ur personalen på kontoret.
Kvar blev vd:n Nils Karlsen som jobbar med att avveckla bolaget. Tillsammans med ordföranden Björn Sprängare har han kommit fram till att de totala avvecklingskostnaderna för bland annat uppsägningslön, sociala kostnader och semesterersättning hamnar på totalt 810 000 kronor.
Sundsvalls kommuns nota blir 477 000 kronor. Timrå tvingas betala 162 000 kronor och Ånge får punga ut med 43 000 kronor.
Moderaten Per Wahlberg är mycket kritisk och tycker att de båda ansvariga borde ha agerat betydligt tidigare.
De har vetat om att det var på väg åt det här hållet. Ändå har man förlängt avtalet med den verkställande direktören. Det är stötande, säger han.
Wahlberg känner sig förd bakom ljuset genom bolagets hänvisningar till nya köpare och försök att driva bolaget vidare i annan form.
Han var också med och diskuterade frågan vid kommunstyrelsens utvecklingsutskott i början av veckan.
Här har de lurat skjortan av oss. Jag har krävt att Nils Karlsen och Björn Sprängare ska kallas hit för ett öppet möte där de skulle förklara. Men den linjen vågade man inte gå på, säger Per Wahlberg.
Ett alternativ som diskuterats är att försätta bolaget i konkurs. Då skulle två fodringsägare bli lidande, Nils Karlsen och Nordea.
När det finns ett kommunalt åtagande kan vi ur moraliskt synpunkt inte försätta bolaget i konkurs. Vi vill ta vårt ansvar, säger Christer Berglund.
Han är besviken över satsningen som helhet. Han jämför med Åkroken Science Park.
BIC har gett för lite. Man har inte fångat upp tillräckligt många Sundsvallsföretag. Och med det resultat som Åkroken Science Park gör bleknar definitivt BIC:s resultat, säger Christer Berglund.
Var Sundsvalls kommun ska hitta 477 000 kronor är idag osäkert.

Mer läsning

Annons