Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De lär sig skicka sms i studiecirkel

/
  • Visst är det roligt med den nya tekniken, tycker Solveig Strömblad.
  • Siri Holmlund och Anna Staaf sms:ar medan Margit Nilsson får hjälp av Maj-Lis Wallsten och Solveig Strömblad studerar instruktionsboken.
  • Siri Holmlund är entusiast men för att koppla bort ordboken behövs hjälp av Maj-Lis Wallsten. Anna Staaf testar sig fram i stället.
  • Margit Nilsson är förtjust över sin nya mobil och dess finesser.
  • De olika tangenternas funktion måste nötas in.
  • Bläddring i menyerna visar på nya möjligheter.

Barn och barnbarn bombarderas med sms. Det är intensivträning på Knutsgården i Stöde i mobiltelefonhantering. – Det ger trygghet, säger Siri Holmlund.

Annons
Fyra äldre damer sitter djupt koncentrerade på den Mobilär-kurs som Maj-Lis Wallsten ordnat. Det är andra gången som hon håller studiecirkel i mobilanvändning för pensionärer. Inte så avancerat, utan mest för att de ska känna sig bekväma när de ringer eller sms:ar, telefonboken är också bra att kunna, där finns plats att samla alla viktiga nummer.
Men alla är barn i början.
Förra gången var första tillfället de bekantade sig med sms. Några har under mellantiden skickat i väg meddelanden och också fått svar. Fast för att få bort den besvärliga ordboken, fixa stor bokstav eller letar reda på numret i telefonboken behövs hjälp.
Siri Holmlund sitter och knappar in sms till barnen som befinner sig ute på en sjö i marssolen. Men det tar lite för lång tid att trycka sig fram till \"k\" så det blir ett \"j\" i stället.
Ska man trycka \"l\" ska man ha en jävla fart då, konstaterar Siri.
Speciellt för mobiltelefoner är att de ofta är arvegods, fast i omvänd ordning, föräldrarna ärver dem av sina barn. Men på kursen finns det också de som köpt eller fått en ny.
Anna Staaf får iväg ett sms till Solveig Strömblad på andra sidan bordet, men hon sitter och pratar när det piper till och reagerar inte.
Du måste vara på alerten, bannar Anna Staaf.
Så kommer kaffestund och diskussioner. Tekniken har utvecklats men damerna hänger på, tidigare har de gått datakurser. Det skiftar hur pass mycket kunskaperna sedan har använts.
Jag mailar med mina bröder på kvällarna och läser Aftonbladet, säger Maj-Lis Wallsten.
Men betala räkningar den vägen är det ingen som slagit sig på, det känns alldeles för osäkert. Och så är det alla koder. Maj-Lis Wallsten är konsekvent i det fallet.
Jag knappar aldrig in en kod, jag skriver under i stället.
När studierna upptas igen så fortsätter diskussionerna om koder, och hur viktigt det är att komma ihåg pin-koden så man kan starta om mobilen. På frågan varför de stänger av den så tittar de aktiva damerna förvånat. Varför skulle den vara på? blir motfrågan. De tycker att det är obehagligt om det skulle ringa på natten och går man bara ut på byn så behövs den inte.
Det är om jag åker till stugan som det känns tryggt och bra, säger Siri Holmlund.
Solveig Strömblad överraskade sin son med att sända ett sms.
Han blev förvånad för han visste inte ens att jag gick kurs.

Mer läsning

Annons