Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De nya skotten som hotar sjukhuset i Ådalen

/
  • Knappt ett sekel efter skotten i Ådalen (14 maj 1931) riskerar Sollefteå av att få landets högsta skattetryck samtidigt som en nådastöt hotar sjukhuset.
  • Knappt ett sekel efter skotten i Ådalen (14 maj 1931) riskerar Sollefteå av att få landets högsta skattetryck samtidigt som en nådastöt hotar sjukhuset.

Förutsättningarna för ett politiskt kaos är extremt goda i Landstinget Västernorrland.
Kanonerna riktas mot Sollefteå och om skotten brinner av riskerar orten att både tappa sjukhuset och få Sveriges högsta totala skatt.

Annons

Landstingets tuffa sparpaket gör att Sollefteå sjukhus hotas och högljudda protester väcks återigen till liv. Lokala manifestationer har redan räddat sjukhuset från liknande neddragningar år 2000 och 2004.

Och att lägga ner BB är en tung ryggsäck att bära på inför nästa valrörelse.

"Oppositionsrådet ser genast en möjlighet att vinna röster och säger att självklart ska vi ha kvar tre akutsjukhus i Västernorrland. Det här mönstret känner man igen oberoende av vilka partier som är involverade.", skrev Måns Rosén, regeringens utredare för högspecialiserad vård i en debattartikel i Dagens Medicin.

Även i majoriteten drar partierna åt olika håll, där S, V och MP vill ha olika nivåer på en höjd skatt.

Och upprördheten och ilskan växer exponentiellt inom alla partier ju närmare man kommer Sollefteås epicentrum.

I tjänstemännens sparförslag var en avveckling av BB i Örnsköldsvik inkluderad, men där backade S. Socialdemokraternas starkaste politiker i länet bor i Örnsköldsvik och heter Elvy Söderström. Det före detta kommunalrådet sitter även i partiets högsta verkställande utskott och hon skrev i ett brev till partikamrater att en nedläggning av BB i Ö-vik skulle göra att partiet förlorar nästa val.

En detalj i sammanhanget är att även statsminister Stefan Löfven (S) har en sommarstuga utanför Örnsköldsvik.

"Det här är ett klokt förslag i ett svårt läge", sa Elvy Söderström senare, när partiet backade om BB i Övik.

"Jag är mycket besviken på mitt eget parti", kommenterade Sollefteås kommunalråd Elisabet Lassen (S) angående beskedet att partiet räddar BB i Ö-vik, men säljer ut sjukhuset i Ådalen.

I Sundsvall var landstingsstyrelsens ledamot Christina Nordenö (S) tvärtom upprörd över att partiet backar. "Det är klart att jag är för det är ett så fruktansvärt allvarligt läge så vi måste ha mod nu.", sa Nordenö.

Men det handlar inte bara om S.

– Jag tror att alla partier har den här splittringen. Jag hoppas att vi ska bli eniga i vårt parti och även tillsammans med sossarna, men just nu är det tufft i partierna, säger Lars-Gunnar Hultin (V), gruppledare i landstinget.

Tror du att många politiker inte följer partilinjen när det blir skarpt läge i landstingsfullmäktige?

– Jag skulle inte bli förvånad, säger Hultin.

– Ja, tittar man på dem som drabbas hårt, där tror jag att det kommer att bli avvikande röstning, säger oppositionsrådet Per Wahlberg (M), som svar på samma fråga.

Och i den gamla regementsstaden kan man bara konstatera att risken är stor att skotten snart ekar och nya offentliga arbetstillfällen flyger bort från staden.

Sedan regementena T3 och I21 lades ner har Sollefteå tappat över 800 statliga jobb sedan 1993.

Men å andra sidan är Ånge den kommun i länet som tappat flest statliga jobb per invånare de senaste 20 åren.

Och i Ånge har man ju inte ens något sjukhus.

Mer läsning

Annons