Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De övar läsförståelse – på innebandyträningen

/
  • Innebandylaget Sundsvall City P-05 avslutar varje träningspass med högläsning. Men först – lite stretching.
  • Barnen diskuterar vad de läst. Tränaren Tina Enheim ställer frågor och Samuel Bergman svarar gärna.
  • Lagkompisarna Noel Enheim, Vidar Kreij och Hugo von Reis tycker att lässtunderna skapar lugn.
  • Just nu läser barnen om Vikingatiden.
  • Tränaren Joakim Enheim och Lena Ytterström, svenskalärare, har inlett samarbetet för att öka barnens läsförståelse och intresse för böcker.
  • Vid varje träning läses ett kapitel.
  • Nioåringarna lyssnar intresserat.

Nioåringarna i Sundsvall City har en egen bokklubb.
De spelar inte bara innebandy på träningarna – varje pass avslutas med en lässtund.
Flera idrottsklubbar samverkar med skolan för att öka barns läsförståelse.

Annons

Sundsvall City P-05 tränar innebandy två gånger i veckan och efteråt samlas laget i omklädningsrummet för en kvarts högläsning.

Bakgrunden är ett samarbete mellan pojkarnas tränare och Lena Ytterström, lärare i svenska och särskilt stöd.

– Tycker man om att spela innebandy är det viktigt att man kan fortsätta när man blir äldre och inte måste sitta hemma med läxor för att man inte har läsförståelse, säger hon.

Hon har valt att agera enligt den senaste Pisaundersökningen och Litteraturutredningen, som visat att läsförståelsen sjunker särskilt bland pojkar, och att de dessutom saknar manliga förebilder.

– Jag tänkte att många killar håller på med idrotter och att de har positiva förebilder här, säger Lena Ytterström.

Hon arbetar på Heliås Friskola och visste att flera elevers föräldrar var engagerade inom idrott. På ett föräldramöte frågade hon om de ville börja läsa för barnen på träningarna.

Tränaren Joakim Enheim tog först med idén till fotbollslaget Sidsjö Böle och för ungefär ett år sedan tog han den vidare till Sundsvall City.

– Barnen är intresserade och man hoppas att det påverkar. De får i alla fall se att det kan vara kul med läsning och vi presenterar ju böcker och faktatexter, säger han.

Just nu läser laget om Vikingatiden. Tidigare har Bellmanhistorier, fotbollsböcker och uppslagsverk varit aktuella. Varje träning ägnas åt ett kapitel som barnen får diskutera efteråt.

– Det är jättekul att se en annan sida av spelarna än på planen. De har mycket tankar, säger Joakim Enheim.

Flera av barnen tycker också att de läser mer hemma nu än tidigare, bland andra Hugo von Reis och Noel Enheim. Lässtunderna är också uppskattade i avslappningssyfte.

– Det är en avslappnande känsla av något slag, säger Hugo von Reis

– Man får varva ner och träffa alla. För när man spelar innebandy, då springer man bara. Så det är riktigt bra, säger Noel Enheim.

Hans pappa och tillika tränare håller med:

– Jag tycker att de blir lugnare av den här lilla stunden. Det är ett väldigt bra sätt att samla gruppen efter träning, säger Joakim Enheim.

Även en skidklubb och en scoutförening har anslutit sig till Lena Ytterströms idé och hon hoppas kunna sprida den till fler klubbar.

– För att barn ska få läslust måste vi vuxna visa vägen. Man måste ha en vuxen som lånar ut sin röst till en författare, säger hon.

Mer läsning