Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De renoverade badrummet på egen hand

/
  • De inbyggda hyllorna ger en lyxig touch till badrummet.
  • Nu behöver Kamilla inte lämna badrummet när hon ska torka håret.
  • Fredrik och Kamilla är nöjda med sitt nya, vita och stilrena badrum.
  • Tur i oturen. Paret hade egentligen tänkt köpa ett badkar som var 160 centimeter långt. Vid kontrollmätning hade rummet krympt och de fick i stället satsa på en mindre variant.
  • Under två månader byggde Fredrik men han uppskattar att det krävdes ungefär tre veckors effektiv arbetstid.
  • Så här såg badrummet ut innan renoveringen.
  • Elen ligger gömd bakom väggen ut mot hallen. De inbyggda hyllorna har kaklats med natursten.
  • Fredrik började med att riva allt det gamla. Det nya golvet kunde dock läggas på det befintliga. Det primades först och sedan lades golvvärmen på plats och golvet flytspacklades.
  • Slutresultatet.

Badrummet var det första Kamilla Sjödin och Fredrik Bergman skulle renovera när de köpte huset i Bredsand för nio år sedan. Men åren gick.
– Jag kände mig inte motiverad och litade inte på att jag skulle greja det, men i augusti började jag och nu är det färdigt, säger Fredrik.

Annons

Det nyrenoverade badrummet är ljust, stilrent och inbjudande. Men vägen till ett färdigt badrum har varit lång och ibland utmanande. Innan familjen satte igång åkte de runt och tittade på material och funderade hur de ville ha det. Med Fredrik i spetsen drog renoveringen igång under sensommaren. De köpte in allt som behövdes utom badkaret.

– Det var bra tur! Badrummet var 163 centimeter brett innan renoveringen och när vi mätte för säkerhets skull så visade det sig att bredden på rummet var 157,9 centimeter. Vi hade tänkt köpa ett badkar som var 160 cm, säger Fredrik.

Fredrik har arbetat målmedvetet och tagit steg för steg. Varje moment har han dokumenterat med bilder. Familjen har dusch och bastu på nedervåningen och fixade renoveringsperioden utan större problem.

– Ingen av oss tycker om att ha stökigt hemma, så vi har hållit efter och städat hela tiden under byggperioden, säger Kamilla.

Fredrik har fått goda råd av sin bror Per som jobbar i branschen och varje viktigt moment har stämts av med honom.

– När man är ovan så blir man petnoga och då tar det tid, ett moment kan ta flera timmar men då vet man också att det blir rätt, säger Fredrik.

De började med att riva bort allt gammalt och upptäckte fukt i ett av hörnen. Det åtgärdades snabbt med hjälp av en fläkt. Sedan förberedde Fredrik för elen och började gipsa väggarna. Nästa steg vara att prima väggarna och att sätta på ett lager med gummering – tätskiktet. Sedan sattes en duk fast på väggen.

– Fredrik fick bila en ny brunn och jag trodde nästan att han skulle komma ner till gillestugan, säger Kamilla och skrattar.

Den nya brunnen göts fast tillsammans ett nytt avloppsrör. Efter det var det dags att börja med väggarna.

– Då var det kul att äntligen få lite resultat, säger Fredrik.

De inbyggda hyllorna med natursten, var ett pillrigt jobb som gav ett snyggt resultat.

Det nya golvet kunde läggas på det befintliga. Det primades först och sedan lades golvvärmen på plats och golvet flytspacklades.

Renoveringen har inte varit fri från utmaningar. När väggarna hade fogats visade det sig att en platta hade spruckit. Den satt där det är som viktigast med fuktspärr och kunde lyckligtvis knackas bort och bytas.…

När den nya dörren skulle passas in dök nästa problem upp. När tröskeln bröts bort knäcktes de nya plattorna i golvet. Ännu en gång kunde det lösas genom att försiktigt hacka loss de skadade plattorna och sätta dit nya.

Fredrik hade beräknat exakt materialåtgång och tvingades att köpa några extra plattor.

– Det kan vara bra att ha några extra hemma, säger Fredrik och ler.

Genom tätt samarbete – och ett visst läckage har paret själva installerat VVS.

– Det sprutade en del när vi höll på att installera och just då blir man förtvivlad och tänker att det aldrig kommer att gå. Men vi fick till det efter någon timme med bra samarbete, säger Fredrik.

Sedan var det äntligen dags att få all inredning på plats.

– Jag hade ju längtat efter att få sätta in lite piff men när jag kom hem hade Fredrik gjort det också, säger Kamilla och skrattar.

Fredrik och sonen Hugo har invigt det nya badkaret.

– Det känns nästan inte som att man är hemma hos sig, det är mysigt och vi är helnöjda med vårt badrum, säger Fredrik.

– Jag tycker om helheten och det är mycket lättare att städa och hålla rent när inredningen kommit upp en bit, fortsätter Kamilla.

Badrumsrenoveringen har kostat familjen 43 000 kronor. Den dyraste utgiften var kaklet.

– Vi har inte köpt det dyraste utan kollat runt och försökt hitta det vi gillar men till billigare pris, säger Fredrik.

Fredrik uppskattar att det under två månaders tid har tagit dem tre veckor effektiv tid att färdigställa badrummet. Nu kan familjen äntligen njuta av sitt arbete.

– Det är så mycket jobb som inte syns, men det känns bra att veta att vi har gjort ett noggrant jobb, säger Fredrik.

Mer läsning

Annons