Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De skrev bäst på högskoleprovet

/

En lärare och en it-konsult fick bästa resultat på högskoleprovet i Sundsvall i höstas.
På lördag är det dags igen.
– Det är roligt att skriva samtidigt som mina elever. Men hittills har ingen av dem slagit mig, säger läraren Fredrik Eriksson i Sundsvall.

Annons

Den 28 mars är det dags för vårens högskoleprov. 839 personer har anmält sig för att skriva provet i Sundsvall.

– Det blev fullt på en gång i Sundsvall, säger Maritta Lidin, huvudprovledare vid Mittuniversitetet.

I höstas var det över 900 personer som skrev provet i Sundsvall, men bara en fick högsta betyg. Det var Mikael Arvhammar från Göteborg – som gjorde provet för första gången.

– Jag anmälde mig för sent och fick söka de platser som var kvar. Och då var Sundsvall den ort som fanns, säger Mikael Arvhammar.

Han har jobbat som it-konsult i många år, men vill nu omskola sig till läkare.

– Jag har nog nytta av alla Microsoft-certifieringar som jag skrivit genom åren. Men annars är det rätt bra att ha allmän livserfarenhet, säger han.

Fredrik Eriksson i Sundsvall, till vardags lärare på Mikael Elias-gymnasiet, har gjort provet fem gånger de senaste åren. Han har tidigare skrivit 2,0 vid flera tillfällen, men i höstas fick han "bara" 1,9.

– Jag trodde att det gått bra fram tills att jag såg resultatet. Jag slarvade på några ställen, säger han.

Eleverna på skolan är en stor del i att han gjort provet så många gånger.

– Det är kul att uppmana dem att göra provet. Men hittills är det ingen som lyckats slå mig. Sedan vore det kul att skriva alla rätt någon gång. Jag har som bäst haft tre fel, säger han.

Provet delas upp i två delar, en verbal som bland annat innehåller texter, ord och läsförståelse, och en kvantitativ del, som innehåller matematiska uppgifter och uppgifter som kräver logiskt och analytiskt tänkande.

– Provet tar hela dagen och man märker att många är jättestirriga, säger huvudprovledaren Maritta Lidin.

Har du själv skrivit provet någon gång?

– Nej, och jag tror inte att jag skulle klara det heller. Orddelen skulle nog gå, eftersom jag är så pass gammal. Men matten skulle jag inte klara. De som gör provet gör det jättebra, säger Maritta Lidin.

Mer läsning

Annons