Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De står för tryggheten i länet

/
  • Jocke Erixon, platschef på avdelningen för Jourteletjänster.
  • Lotta Fernström, platschef på SOS Alarm i Sundsvall tillsammans med Anders Klarström, presschef för SOS Alarm Sverige.

SOS Alarm handlar inte bara om att delegera ut ambulanser till skadade. Det handlar även om många andra sorters larm.
I Sundsvall huserar de intill räddningstjänsten i en byggnad som kan uppehålla verksamheten trots både strömavbrott och andra incidenter.

Annons

Det är i runda slängar 60 år sedan nödnumret 90 000 infördes i Sverige. Sedan dess har lösningarna på lokal nivå skiftat efter behov och i Sundsvall har organisationen fortsatt att utvecklats. Sedan 90-talet är numret nu 112 och Sundsvall är på flera sätt unikt i landet.

Den större delen av verksamheten handlar om att dirigera ambulanser men i Sundsvall finns det ytterligare en verksamhet – jourteletjänster.

– Vi arbetar i huvudsak med att bevaka larm. Det handlar om allt från inbrottslarm till överfallslarm och personskydd, säger Jocke Erixon, platschef på avdelningen för säkerhets- och jourteletjänster.

Verksamheten organiseras på två olika plan i lokalerna intill räddningstjänsten på Björneborgsgatan i Sundsvall och är bemannade dygnet runt – året om. Just nu är det ett 60-tal anställda men det finns planer på att nyanställa berättar Lotta Fernström, platschef på SOS Alarm i Sundsvall.

För att komma in måste man passera säkerhetsslussar samt skriva under ett säkerhetsavtal då det förekommer mycket känslig information i lokalerna.

Den kortaste utbildningen som finns i dag för att arbeta som operatör är på tjugo veckor.

– Men det tar omkring tre år innan man är en hyfsad kompetent operatör, säger Mats Lundgren, SOS operatör.

Tillsammans med operatörerna sitter även inre befäl för räddningstjänsten. De använder gemensam teknik och har en direkt länk med polisens system.

Det förekommer även att operatörerna kan behöva stöd efter ett larm om en olycka eller ett sjukdomsfall.

– Det händer att en operatör svarar på ett inkommande samtal och det är en anhörig som ringer. Vi har en trygghetsgrupp som kan stödja efter ett sådant samtal men här är även arbetskompisarna som en andra familj. Jag firar jul lika ofta med dem som med familjen, säger Mats Lundgren.

Just nu arbetar de med teknik till att kunna skicka ut sms till människor vars mobiler registrerats nära en allvarlig olycka eller annan typ av allvarlig incident. Först att prova på tekniken var Torpshammar i Ånge kommun.

– Det pågår en spännande utveckling som också ska öka tryggheten ytterligare, säger Lotta Fernström.

Mer läsning

Annons