Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De tar över Åsrå gård: Hoppas på att expandera

/
  • Det blir en hel del mys med de tre veckor gamla kalvarna.
  • Gården har nyligen fått tillskott till familjen.
  • Över 100 mjölkkor bor på Åsra gård.
  • Eftersom att sommarvädret har varit sådär föredrar kossorna att vara inomhus.
  • Mattias Claesson och Anna Walfridsson tycker om att spendera tid med kossorna i hagen.
  • När Anna Walfridsson ropar på kossorna kommer de, en efter en.
  • Mattias Claesson och Anna Walfridsson tar över Åsrå gård efter Ulf och Eva Sjölinder.

Mattias Claesson och Anna Walfridsson är de nya ägarna av Åsrå gård och över 100 mjölkkor.
– Man blir lugn av att vara här och ta hand om kossorna, säger Anna Walfridsson.

Annons

Första juli började överlämningen av Åsrå gård från de tidigare ägarna, Ulf och Eva Sjölinder. De hade då ägt gården sedan 1994. I tisdags skrevs kontraktet över till Mattias Claesson, 27 och Anna Walfridsson, 26.

– Man kan ju säga att vi drar ner snittåldern avsevärt, säger Mattias Claesson.

I fem år jobbade Mattias Claesson för Eva och Ulf Sjölinder. För ungefär ett år sedan började de prata om att de ville sälja gården. Till en början var Mattias Claesson inte alls intresserad och tackade nej när han blev tillfrågad.

– Men sedan pratade jag med Anna och vi bestämde oss för att ta chansen. Jag trivdes ändå så bra här på gården, säger Mattias Claesson.

– Jag hade jobbat inom restaurangbranschen hela livet och kände att det här kunde bli en rolig förändring, säger Anna Walfridsson.

Ett beslut ingen av dem ångrar, även om branschen är tuff.

– Priserna på utrustning och foder stiger medan priserna på mjölk sjunker, men det är värt det när man får jobba i den här miljön och med de här djuren, säger Mattias Claesson.

Varje morgon vid halv sju kommer Mattias Claesson och Anna Walfridsson till gården. Där väntar cirka 100 mjölkkor som alla vill ha uppmärksamhet.

– Det är en sådan idyll här. Kossorna har så härliga personligheter och även om det här jobbet också kan vara stressigt så är det ingenting från restaurangbranschen. Man blir ändå lugn i den här miljön, säger Anna Walfridsson.

Nu börjar Mattias Claesson äntligen komma in i rollen som ägare av gården och Anna Walfridsson börjar anpassa sitt nya liv som mjölkbonde.

I framtiden hoppas de på att expandera och få plats med ännu fler mjölkkor så att inkomsten kan öka. Men först blir det giftermål.

– Vi gifter oss om två veckor. Först funderade vi på om en av kossorna skulle få följa med till kyrkan, men vi har lagt ner den idén, säger Anna Walfridsson.

– Ulf och Eva får gärna se över gården den dagen, säger Mattias Claesson.

Mer läsning

Annons