Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De undersöker Alnös berggrund

/
  • Sahar Sharifi jobbar med datainsamlingen.
  • Magnus Anderssons doktorandprojekt går ut på att underssöka Alnös berggrund.
  • Doktorander från Uppsala universitet har befinner sig i Säter på Alnö för att undersöka berggrunden.

Hur Alnö ser ut på ytan är redan känt.

Nu jobbas det för att ta reda på hur det ser ut djupt ned i berggrunden.

– Det är en väldigt intressant geologi här, säger Magnus Andersson, doktorand vid Uppsala universitetet.

Annons

Runt åtta personer från Uppsala universitet är det som de senaste veckorna befunnit sig i Säter på Alnö för att undersöka berggrunden.

– Det är helt enkelt för att förstå hur det fungerar djupt därnere. Vi samlar in data som jag sedan kommer att arbeta med, säger Magnus Andersson som har arbetet som sitt doktorandprojekt.

På grund av Alnös vulkaniska historia innehåller dess berggrund sällsynta mineral, bland annat den världsunika alnöit.

– På Norra delen av alnö är det ganska ovanliga bergarter och intressant geologi. Därför är det extra intressant för oss att vara just här, säger Magnus Andersson.

Om man följer de långa kablar som de lagt ut längs vägkanten på Alnö, finns det vid var tionde meter en geofon i marken som känner av vibrationer i backen.

– Vi har sett lite reflektioner, vilket betyder att vi har bra data. Men vad det betyder, visar eller är vet vi inte än, säger Magnus Andersson.

Liknande projekt har gjorts på flera platser i Sverige, och senast gjordes en undersökning i Tyskland. De studenter från Uppsala som arbetar med projektet här är från olika delar av världen, men delar det stora intresset för geologi.

I ett slags kontrollrum sitter några som bland annat arbetar med datainsamlingen och ansvarar för att starta den hydraulhammare som används.

– Det är rätt långa dagar nu. Tidiga morgnar till sena kvällar ägnar vi åt projektet, fram till och med någon vecka till, säger Magnus Andersson.

Mer läsning

Annons