Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De unga kan avgöra valutgången

/
  • Viktor Östling, Eddie Jonsson och Simon Gustafsson på Västermalms skola tycker att politikerna ska göra någonting åt arbetslösheten. Det är valets viktigaste fråga, enligt förstagångsväljarna.

Förstagångsväljarna kan avgöra valet på söndag.
I Sundsvall handlar det om 4 466 röster.
Det kan gynna partier som Feministiskt Initiativ, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna.

Annons

I kväll arrangerar #sundsvalltycker en debatt på Quality Hotell mellan stans ledande politiker. Ett av kvällens ämnen är förstagångsväljarna.

77 693 Sundsvallsbor har rätt att rösta i valet till kommunfullmäktige på söndag.

4 466 av dem får rösta för första gången. Det handlar till en mindre del om invandrare som inte har fått rösta i svenska val tidigare, men främst om en stor grupp ungdomar som blivit röstberättigade.

Politikerna lägger mycket krut på att försöka locka till sig förstagångsväljarna. Ungdomarna är så pass många att de kan bli avgörande för valutgången. Dessutom tror man att de är lättare att påverka med valkampanjer och propaganda eftersom många av dem inte har format några färdiga åsikter eller bundit upp sig till något parti ännu.

De som gynnas av det är främst de relativt nya partierna, som Feministiskt Initiativ och Sverigedemokraterna. Miljöpartiet brukar också vara något starkare bland de yngre. De som missgynnas är de större och etablerade partierna, som Socialdemokraterna och Moderaterna.

– Yngre väljare har en tendens att välja lite annorlunda, jämfört med andra åldersgrupper, säger Niklas Bolin, statsvetare på Mittuniversitetet.

Är förstagångsväljare mer radikala?

– Nej, i alla fall inte i betydelsen att de sätter sig särskilt långt ut på kanterna efter en höger- och vänsterskala. Men de är inte lika uppbundna till något gammalt parti sedan tidigare, de vaneröstar ju inte eftersom de aldrig röstat tidigare.

Socialdemokraterna och moderaterna i Sundsvall är medvetna om ungdomarnas dragning till andra partier och lovar vitt och brett för att försöka locka till sig dem. Siktet är inställt på ungdomsarbetslösheten.

– Vi försöker presentera en politik som är bra för unga, till exempel en plan mot ungdomsarbetslösheten. Vi vill införa en 90-dagarsgaranti, som innebär att ingen ska gå arbetslös i mer än 90 dagar utan att få någon form av sysselsättning eller utbildning. Dessutom vill vi ordna 1500 sommarjobb till gymnasieungdomarna i Sundsvall, säger Peder Björk (S), oppositionsråd i kommunfullmäktige.

– Vi vill skapa bättre förutsättningar för att ungdomarna ska få jobb. Bland annat genom att fortsätta hålla arbetsgivaravgiften och restaurangmomsen på en låg nivå, säger kommunalrådet Jörgen Berglund (M).

Mer läsning

Annons