Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De valde livet på landet – med över 100 djur

/
  • Kon Rosie är nästan tjugo år gammal och är en av de allra tamaste djuren på gården.
  • Klockan nio är det frukost för familjen, då har de första sysslorna ute på gården gjorts och en liten paus är behövlig inför resten av dagens arbete.
  • På Gästagård är de flesta korna ute året runt, på bete under sommaren och i det nybyggda området med uteservering och tält om vintern.
  • Zachri är nu sex månader gammal, och mamma Emmeli som i vanliga fall sköter djuren har fått lämna över det till mats för att vara med lillkillen.
  • Varje grupp av kor har sin ledarko, vilken Mats är väldigt nära för att visa vem som bestämmer.

Efter bara något år i stan flyttade paret tillbaka till landet.
Nu har de bildat familj, tagit över Gästagård och ägnar hela sina liv åt den – och uppfödningen av nötkreatur.
– Det är här vi ska vara, säger Emmeli Vesterlund.

Annons

Han är uppvuxen på gården, hon bodde på andra sidan E4an och de båda är vana att ha närhet till naturen. När de blev ett par och bestämde sig för att flytta ihop blev det till en lägenhet i stan. Boendet varade inte – men det gjorde paret.

– Det finns en helt annan frihet i att bo på landet, man springer inte på en människa så fort man går utanför dörren, säger Emmeli Vesterlund.

– Ja, vi båda trivs allra bäst här och med de jobb vi har, även om det är mycket att göra, säger Mats Forsberg Svensson.

Nu lite drygt tio år senare har Mats, 31, och Emmeli, 27, fått sitt första barn, en liten pojke vid namn Zachri. Och tillsammans har de axlat det stora ansvaret att ta över Mats föräldrars gård. Där bor de tillsammans med över 70 nötkreatur, 50 fågeldjur och hunden Lexi. Utöver detta och den stora förändringen att bli förälder mötte de fler tuffa motgångar då Zachri föddes 3 veckor för tidigt och krävde extra vård.

– Jag hann knappt ens se min son efter födseln innan de sprang iväg med honom för att han behövde vård. Mats klippte av navelsträngen och sedan sprang läkarna iväg, säger Emmeli.

– Det var ju fruktansvärt, tillslut kom de med en bild på honom men det var allt.

Det visade sig att lilla Zachri hade problem med att andas genom att han hade gomspalt. Och vistelsen blev mycket längre än beräknad. Där och då på Sundsvalls sjukhus gick läkarna och funderade vart de skulle skicka den nyblivna familjen – tillslut blev det Umeå.

– Vi var där en vecka för att han skulle få lära sig att andas, under tiden blev han sondmatad, säger Emmeli.

Sedan bodde de en månad på Sundsvalls sjukhus för att läkarna ville se att han kunde lära sig att äta. Och även för att hålla koll på att han växte. Utöver stressen över Zachris hälsa fanns även oron över gården.

– Jag tänkte hela tiden bara på hur det skulle gå med djuren, Zachri hade ju vård som är specialiserade mot att han ska ha det bra, men djuren var ju själva, säger Emmeli.

Allt löste sig genom att Mats nypensionerade föräldrar kunde se över gården, så att paret kunde fokusera på sin son.

– Farsan är oförskämt pigg för sina 73 år och det var inga problem att de skulle ta hand om gården i en månad, säger Mats.

Men nu har rutinerna kommit i gång igen och Zachri har blivit 6 månader gammal.

Sedan paret tog över gården 2010 har antalet nötkreatur växt upp mot 70 djur. Och även betesmarken har ökat kraftigt från 6 hektar till hela 30 hektar i och med att en granne lagt ned sin verksamhet.

– Även om vi köpt in fler djur så har vi alldeles för lite jämfört med vad vi har mark, de hinner inte äta upp allt ute på betet, säger Mats.

Drömmarna för framtiden är stora men än ligger fokuset på att sälja köttlådor av det lokala och ekologiska köttet. Djuren som ska slaktas skickas till Mats systers slakteri i Gnarp – och det är det längsta kossorna behöver åka. Vad de inte hade förväntat sig var den respons de fick efter slakten av det första djuret.

– Folk är otroligt positiva, det märks att många är intresserade att veta att djuren kommer från en bra gård, säger Mats och fortsätter:

– Vi har haft ett gäng kunder som kommer hit och vill kika runt på gården och det är ju jätteroligt.

Och det är just det som paret vill – att gården ska kännas personlig och bra. Alla djur har fått namn från olika teman, bland annat kan man hitta kossor med namn från grönsaker, spel- och filmkaraktärer och även från bokstavsteman.

– När vi har så mycket djur att vi inte känner alla eller kan namnen på alla – då har vi en för stor gård och har misslyckats med våran ide, säger Mats.

Utöver uppfödningen finns det flera uppdrag och sysslor som paret sköter mestadels själva.

Vanligtvis är det Mats som har ansvarsområdet maskin och skörd, och Emmeli har djuren men efter att Zachri kom till världen har Emmeli fått lämna över djurskötseln till Mats.

– Vanligtvis jobbar jag heltid på Ortviken, och sköter mina delar på "fritiden", men nu är jag pappaledig och vi hjälps åt mycket mer, säger Mats.

– Det finns alltid något att göra, det behöver vi inte vara oroliga över. Men vi älskar verkligen vår gård och det vi gör, säger Emmeli och Mats nickar instämmande.

Mer läsning