Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill ha stolta elever

Ljustadalens skola är det goda exemplet i Sundsvall som går mot strömmen.
Lärartätheten är hög och eleverna duktiga.
– Vi vill att barnen ska vara stolta när de går ut från skolan, säger rektorn Agneta Stenmark.

Annons

Generellt sett har skolorna i Sundsvall för få utbildade lärare, vilket är ett av de viktigaste kriterierna i Lärarförbundets rankning. Men det finns undantag. Ljustadalen har omkring 10 elever per lärare, vilket gör skolan till en av de bästa i stan, enligt Lärarförbundets sätt att räkna.

– Vi vill ge eleverna en bra ryggsäck när de går ut, med goda ämneskunskaper men också med mjuka värden, som empati och trygghet, säger rektorn Agneta Stenmark.

Tidigare har skolan haft dåligt rykte, och dragits med många sociala problem. Men personalen har jobbat hårt i många år och i dag är bilden en annan. Lärartätheten har spelat roll. I sjätte klass är 90 procent av eleverna nu godkända i svenska, vilket är mycket bra för en skola med så stor andel invandrarbarn. 100 procent är godkända i matematik.

I andra änden av skalan, med sämst lärartäthet av Sundsvalls skolor, återfinns Kyrkskolan på Alnö. Under läsåret som gick hade skolan 20 elever per lärare, alltså omkring dubbelt så många som i Ljustadalen.

Men Lena Funseth Norberg, rektor på Kyrkskolan, försvarar sin verksamhet. Att enbart titta på lärartätheten säger inte så mycket om skolans kvalitet.

– Jag kan förstå att man reagerar när man ser siffrorna över lärartätheten, men statistik säger inte alltid hela sanningen, säger Lena Funseth Norberg.

Statistiken visar bara hur många utbildade lärare skolan har. Några av Kyrkskolans lärare förra terminen var outbildade eller inte helt färdiga med sin examen från lärarhögskolan, och räknades därför inte med i statistiken.

– Räknar man med alla vuxna på skolan så hamnar vi betydligt bättre till, säger Lena Funseth Norberg.

Lärarbristen på Kyrkskolan verkar heller inte ha gjort någon större skada vad gäller elevernas studieresultat. Eleverna på Kyrkskolan klarade studierna bra förra läsåret.

– Årskurs tre på Kyrkskolan hamnade på andra plats i Sundsvall när det gällde att nå kunskapsmålen i Sundsvall, säger Lena Funseth Norberg.

Mer läsning

Annons