Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delade åsikter om bergsknalle i Kovland

/
  • Bo Olsson har grävt ett eget dike nere på gården för att vattnet ska ha en chans att rinna undan.
  • Bo Olsson anser att vattnet från berget inte kan rinna undan i diket längs med väg 631 ovanför hans bostad. Men Vägverket hävdar att diket hållits öppet under vägarbetstiden.
  • Bo Olsson har grävt ett eget dike nere på gården för att vattnet ska ha en chans att rinna undan.

Bo och Sigrid Olssons gård i Kovland har stundtals stått under vatten i sommar. Samtidigt som regnet öst ned har arbetet längs väg 631 mellan Merlo och Kovland pågått. Bo Olsson tror att vattenproblemet på gården förvärrats av vägarbetet.

Annons
Skog avverkades och jordmassor fraktades bort från bergsknallen i Kovland inför sprängningar innan det blev stopp på planerna för Birstalänken. Nedanför bergsknallen ligger Bo och Sigrid Olssons tomt. Under sommaren har delar av deras tomt stundtals legat under vatten. Bo Olsson är övertygad om att avverkningen på bergsknallen förvärrat problemet.
Vattnet från berget rinner ned på vår tomt. Jag är orolig att kulverten mellan huset och pannrummet ska bli förstörd eller att huset ska undermineras, säger Bo Olsson.
Men på Vägverket är man inte övertygad om att det är vägarbetet som orsakat problemen.
Det har regnat exceptionellt mycket i år. Att vattnet skulle ha letat sig från berget till deras tomt är bara en gissning, säger Staffan Gilliusson, driftledare.
Bo Olsson menar dock att diket längs vägen suttit igen och att vattnet därför letat sig nya vägar.
Jag hävdar bestämt att diket hållits öppet förutom vid enstaka tillfällen då man utfört något arbete där. Vi har känt till deras oro och därför har vi åtgärdat diket vid flera tillfällen, säger Staffan Gilliusson.
Hos familjen Olsson blev dock oron för stor i lördags när regnet öste ned.
Det såg ut som en fontän här ute på gården och att gå på grusplanen kändes som att sätta fötterna på myrmark, säger Sigrid Olsson.
Så Bo Olsson började gräva ett eget dike bakom vedboden och pannrummet för att avleda vattnet från gårdsplanen. Under de senaste dagarna har vattnet sjunkit undan och nu ser gårdsplanen bättre ut men oron finns kvar.
Jag förstår deras oro men än så länge är det bara farhågor. Vi omfattas av lagar och regler som vi följer och vad det gäller diket kommer det att se ut som innan vägarbetet inleddes när vi är klara, säger Staffan Gilliusson.

Mer läsning

Annons