Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delsbokille i stormens öga

Anders Nygren från Delsbo, som i Sundsvalls MC-kretsar är känd som "Delsbo-Anders", bor nu i Morgan City, en stad några mil sydväst om New Orleans. Morgan City klarade sig från Katrina, men det var nära. Och något lugn efter stormen märks inte enligt Anders. —Folk är skärrade, och beväpnade, säger Anders. Det kommer flyktingar hit från New Orleans och andra drabbade områden, de har allt de äger i plastkassar eller väskor och har inget mer att förlora.

Annons
Sedan orkanen har antalet rån ökat i staden, bilar har stulits vid rödljus och ryktesspridningen är stor.
Jag är själv beväpnad, säger Anders. Och min fru åker inte ensam till Wall Mart för att handla. Det är inte farligt inne i butiken, men på parkeringen.
Sonen däremot går i skolan som vanligt.
Vi bor i ett träsk utanför staden och här är det mesta som vanligt, men det finns poliser vid skolan när de börjar och slutar. Folk är desperata.
De första butikerna som plundrades efter orkanen var vapenaffärerna. Det finns inte någon ammunition att få tag i och det är rädda människor som driver omkring utan någonstans att ta vägen. Det är en farlig situation, och det är en katastrof att USA inte hanterar det här bättre.
Jag har alltid sagt att USA är ett U-land, fortsätter Anders, och nu får man bevis på det. Bush var i tv igår och såg om möjligt dummare ut än någonsin. Borgmästaren här har vädjat till staten om hjälp, hittills har delstaten fått klara av den här katastrofen själv. Privatpersoner har åkt i egna båtar och plockat upp folk och räddat dem ur översvämmade hus.
Det är svårt att överblicka katastrofen och dess konsekvenser, eller hur länge kaoset kommer att råda. Som svensk är det om möjligt ännu svårare att sätta sig in i tror Anders, som inte riktigt känner sig rädd.
Men han har vänner i New Orleans, som han inte hört något ifrån, så oron finns där.
Ja just nu vill jag bara åka hem till Delsbo, säger han och skrattar. Men till veckan kommer släktingar hit och hälsar på, vi ska bara försöka hitta en annan flygplats de kan flyga till.

Mer läsning

Annons