Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demokratiinstitutet utreder flodvågskatastrofen

Hur ser allmänhetens förtroende för medier, myndigheter och regeringen ut efter flodvågskatastrofen? Det ska Demokratiinstitutet i Sundsvall undersöka. — Vi är stolta över att ha fått det här uppdraget. Det här känns meningsfullt, säger Lars Nord, forskningsledare på Demokratiinstitutet.

Annons
Det är Krisberedskapsmyndigheten som gett Demokratiinstitutet uppdraget att studera allmänhetens förtroende. Det är inte första gången som Krisberedskapsmyndigheten vänder sig till Demokratiinstitutet.
Vi har gjort undersökningar om mediebevakningen kring elfte september-katastrofen, Afghanistan och kriget i Irak. Det är oerhört viktigt att studera tsunamin. Det är ett nationellt trauma precis som Estonia, säger Lars Nord.
Studien genomförs dels genom telefonintervjuer av ett par tusen slumpmässigt valda invånare. Dels görs det sex gruppintervjuer med 10-15 personer i taget i Stockholm och Göteborg.
En forskargrupp vid Institutionen för journalistik och masskommunikation vid Göteborgs universitet ska dessutom undersöka innehållet i medierapporteringen, säger Lars Nord.
En särskild innehållsstudie ska göras av aftonbladet.se och dn.se.
Forskargruppen koncentrerar sig på medieinnehållet och Demokratiinstitutet på folkets förtroende.

Vad har du för uppfattning om mediernas rapportering om tsunamin?
Jag var bortrest när det hände. Jag var på ett stipendium i Sydafrika och har bara fragmentariska bilder om rapporteringen i Sverige. Det är en fördel att inte har en förutfattad uppfattning, säger Lars Nord.
Studien, som är den första stora genomgången om tsunamin, blir klar i slutet av april.

Mer läsning

Annons