Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Demokratin har blivit skadad"

/

SSU Västernorrland har snart kongress i Stockholm. Och även om dåden i Norge har satt sina avtryck så är man inte orolig direkt orolig. ST ringde Niklas Säwén, distriktsordförande för SSU Västernorrland.

Annons

Vilken var din första reaktion när du fick höra vad som hänt i Norge ?

– Självklart tänkte jag att det är här fruktansvärt, det är ju så nära. Tankarna gick till de vänner jag har som var på Utöya när det hände. Som tur var fick jag reda på ganska snabbt via Facebook att de var okej. Men en av dem saknas fortfarande. Man skulle ju själv ha kunnat vara där, förra året fanns planer på att åka till Utöya även om det aldrig blev av.

Den 2 till 5 augusti har ni kongress i Stockholm. Hur känner du inför att åka dit?

– Visst är jag lite orolig, det finns en större hotbild nu. Men det låg ju inget organiserat nätverk bakom vad som hände i Norge. Det skulle i sådana fall vara om någon enskild galning bestämmer sig för att göra något liknande i Sverige. Men samtidigt vill jag inte vara rädd, det är ju precis det terroristerna vill. Vi har fått information om att säkerheten ska höjas under kongressen, det känns tryggt.

Vad säger andra inom distriktet som ska åka?

– Många hör av sig med funderingar, men ingen har än så länge bestämt sig för att inte åka alls vad jag vet. Den fråga de flesta ställer sig, inklusive jag själv, är vad det kan vara inom socialdemokratin som kan provocera någon så starkt att han vill skjuta ihjäl nästan 90 ungdomar?

Hur påverkar det här SSU Västernorrland, och hur ser du på framtiden?

– Nu är det viktigare än någonsin att övertyga människor om att engagera sig politiskt. Och att verkligen värna om att ingen ska bli utsatt för något sådant här bara för att man har en viss politiskt åsikt. Demokratin har blivit skadad, och på grund av det ser vi kanske ännu tydligare nu varför demokratin verkligen behövs.

Mer läsning

Annons