Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den fria viljan

/
  • Vi människor har vi blivit mästare på att placera folk i fack och dra flera över samma kam. Något som egentligen är både ologiskt, orättvist och odemokratiskt.

Annons

I Danmark skjuter en tungt beväpnad man mot en synagoga och en person dör, två andra blir träffade men överlever. Händelsen i sig går snabbt från något djupt tragiskt till att ses på med objektiva ögon och därmed hårdnar klimatet med ens. Plötsligt flyttas ansvaret från en människas axlar, till ett helt folk. Ganska skönt för personen i fråga men djävligt orättvist för alla de som oskyldigt får stå till svars för EN människas handlingar. 

Vi människor är ägare till något man kallar fri vilja. Den fria viljan är något som brukas och missbrukas dagligen. Vi gör aktiva val, flera gånger om dagen, varje dag, hela livet. Det är ett aktivt val att gå till jobbet. Det är ett aktivt val äta, sova, duscha, hjälpa och tala sanning. Det är också ett aktivt val att gå mot rött över vägen, att vara otrogen, att knarka, dra vita lögner, stressa, skrika åt sina barn och slå sin partner. Vi kan aktivt välja allt detta. Vi kan däremot inte välja sådant som inte går att påverka, så som vädret, känslor och cancerceller. Vi kan inte heller välja andras val. Men, vi kan välja hur vi bemöter det som vi inte kan påverka och hur vi hanterar konsekvenserna som blir av andras val. Händelsen i Köpenhamn är ett praktexempel på ett missbruk av den fria viljan och konsekvenserna av det.

Vi människor har vi blivit mästare på att placera folk i fack och dra flera över samma kam. Något som egentligen är både ologiskt, orättvist och odemokratiskt. Och sanningen är, att det inte är tron på en religion som mördar, krigar och förstör, det gör människor. Inte heller är det krocken mellan olika religioner som gör detta, det gör människor. Det är inte islam som självmordsbombar och det är inte kristendomen som begår massmord på en ö. Det är människor och deras aktiva val att missbruka den fria viljan. 

Mer läsning

Annons