Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den omtvistade medicinen mot prostatacancer kan nu skrivas ut

/

Nu kan män med prostatacancer få ett nytt läkemedel.
Den etiska konflikten är löst.
– Tidigare var man låst vid ekonomin, det fanns ingen logik, säger läkaren Lars Beckman.

Annons

Efter ett beslut av Rådet för nya terapier (NT-rådet) är det nu möjligt för länets läkare att skriva ut bromsmedicinen Zytiga och Xtandi. Som ST tidigare berättat ansågs de två läkemedlen tidigare vara för dyra och användes bara efter att en patient gått igenom en cellgiftbehandling.

– Det fanns inte möjlighet att ge medicinen, men vi vara tvungna att informera om den. Det upplevde vi som oetiskt, säger Lars Beckman, överläkare vid onkologen på Sundsvalls sjukhus.

NT-rådet anser att det är viktigt att läkemedlen nu erbjuds. Bernt Åslund är läkemedelsansvarig på Prostatacancerförbundet, han ser väldigt positivt på det nya beslutet.

– Vi är på väg mot att prostatacancer inom några år kan vara en kronisk sjukdom. De här nya läkemedlen har stor betydelse. Men det finns också en viss problematik med läkemedlen, ny forskning visar på att cellgifter i ett tidigare stadium kan vara bättre.

– De här läkemedlen är inte lämpliga för alla. Risken är att om man lobbar för mycket för Zytiga och Xtandi så kan de användas i för stor utsträckning, säger Lars Beckman.

Enligt honom är det viktigt att de olika behandlingarna diskuteras mellan patienten och flera läkare.

– De läkemedel som är dyra kan upplevas som en ynnest, egentligen kanske cellgifter är bättre. Det finns en risk att en läkare kan känna sig pressad att ge den här medicinen.

Bernt Åslund har pratat med flera män som behandlats med Zytiga eller Xtandi.

– Det fungerar inte för alla men många har berättat för mig om hur de fått en helt annan livskvalité efter behandling. Att de har fått tillbaka livet, säger han.

Prostatacancerförbundet kommer att noga följa utvecklingen för att se till att vården ser lika ut i hela landet.

– Det är viktigt att vi ser att alla som behöver läkemedlen får dem, säger Bernt Åslund.

Mer läsning

Annons