Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är ett problem i hela Sverige att vi saknar distriktsläkare"

/
  • Bristen på kontinuitet bland distriktsläkarna drabbar hela Sverige menar Gun-Inger Soleymanpur.   /medelpad/sundsvall/framgangen-minsta-vardcentralen-okar-mest-i-landstinget-har-ar-hela-listan

Läkarbristen inom primärvården är något som mer eller mindre drabbar alla patienter i landet.
Det menar Gun-Inger Soleymanpur, verksamhetschef vid St Olof vårdcentral.

Annons

– Det är ett problem i hela Sverige att vi inte har tillräckligt med kontinuitet bland distriktsläkarna, säger Gun-Inger Soleymanpur.

Vi har tidigare berättat om att nystartade St Olof vårdcentral i Sundsvall ökat mest av alla vårdcentraler i länet det senaste året med en ökning med drygt tusen listade patienter.

Anmärkningsvärt är att man även får patienter så långt bort ifrån som Sollefteå kommun. I det här aktuella fallet gäller det en patient som är missnöjd med stafettläkarproblematiken och därför väljer att köra totalt 24 mil för ett besök på sin nya vårdcentral i Sundsvall. Bytet av vårdcentral gjorde samtidigt att ett allvarligt hjärtfel upptäcktes.

– Jag kan inte uttala mig om det här enskilda fallet, men generellt kan det finnas risker med patientsäkerheten när det saknas läkare, säger Gun-Inger Soleymanpur.

Men en vakansgrad bland distriktsläkare i länet på 50 procent kan väl knappast vara bra?

– Nej, så är det. Kontinuitet är en kvalitetsfaktor för vården, säger Gun- Inger Soleymanpur.

Mer läsning

Annons