Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är föräldrarna som är problemet"

Runt många skolor stockas trafiken varje morgon. Enligt trafikingenjör Eva Forslund är det föräldrarna själva som orsakar farorna. — Sluta skjutsa barnen! säger hon.

Annons
Varje höst när skolor och skolråd drar i gång får kommunen en anstormning av önskemål från föräldrar. Det kan handla om fler övergångsställen och farthinder vid skolorna.
Men Eva Forslund, trafikingenjör vid stadsbyggnadskontoret i Sundsvall, menar att det vid de flesta skolor är föräldrarna själva som orsakar riskerna.
Det är föräldrarna som är problemet. Det blir en jättefarlig trafiksituation vid skolorna när så många skjutsar sina barn, säger hon.
Många skolor har gått ut med uppmaningar till föräldrar att låta barnen gå, eller att åtminstone inte skjutsa dem hela vägen fram. Ändå ser det likadant ut varje morgon vid många skolor. Rader av bilar ska släppa av barn, och flera parkerar helt regelvidrigt vid övergångsställena.
Många kör försiktigt till skolan, men när de lämnat barnen är de kanske sena till jobbet, och då går det undan, säger Eva Forslund, som fått höra om många incidenter runt skolor.
De åtgärder som införs handlar ofta om att försöka bromsa bilarnas framfart och förhindra regelvidriga parkeringar. Bland annat ska det bli refuger vid övergångsställen utanför Hagaskolan, så att bilar inte längre kan parkera just där barnen ska gå över.
Eva Forslund skulle gärna se att fler föräldrar promenerade med sina barn till skolan för att barnen ska lära sig hur en gångtrafikant bör bete sig.
I vissa kommuner finns \"vandrande skolbussar\". Det innebär att en grupp familjer går ihop och turas om att ta ansvaret på morgnarna. En förälder hämtar upp flera barn och går med dem till skolan.
Man säger att barn blir mogna att vistas själva i trafiken när de är 11 år, men det blir de inte automatiskt. De måste få vara ute och gå med vuxna, säger Eva Forslund.

Mer läsning

Annons