Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är full aktivitet i Njurunda hembygdsförening

Det är full aktivitet i Njurunda hembygdsförening.
I torsdags hade de årsmöte, för att planera inför året.
Skog- och flottningsmuseet planeras bli färdigt till hösten och det är 50 år sedan hembygdslokalen invigdes.

Annons
Vid årsmötet i torsdags blev i stort sett hela styrelsen omvald. Ett nytillskott till suppleanterna, men det var allt. Elsy Björk, som varit ordförande i sex år och kassören Sören Björk, som suttit med i styrelsen i 22 år, fick behålla sina platser.
Jag fick inte min avsägelse godkänd, säger Elsy och skrattar.
Det är 287 medlemmar i föreningen i dag, och medlemsantalet har i stort sett varit oförändrat de senaste tre åren. Men genom att hålla medlemsavgiften nere hoppas man på att kunna värva fler medlemmar. På mötet bestämde man att behålla samma medlemsavgift, 100 kronor för enskild person och 150 kronor för en familj, som det varit de senaste tio åren.
Vid slutet av det här året har vi säkert fler medlemmar än vad vi har i dag, säger Elsy.
Som mest har föreningen haft 660 medlemmar, och det var år 1955. Samma år som hembygdslokalen invigdes.
Jag märkte att det var 50 år sedan hembygdsgården invigdes när jag bläddrade genom mina papper häromdagen. Nu måste vi planera hur vi ska fira det, säger Elsy.
Huset där hembygdsföreningen huserar byggdes i Svedje 1801. När hembygdsföreningen tog över det plockade man ner stugan, stock för stock, och fraktade den till Klockarberget, där man sedan byggde den igen.
Och det var inte bara att resa några väggar. Man fick bygga upp den, tomtvarv för tomtvarv, säger Sören.
Och liknande berättelser är Sören och Elsy fulla av. Hembygdsgården är omringad av sex andra gamla stugor, som fraktats från sin ursprungliga plats, och det finns minst en historia om alla.
Tänk om de stått kvar där de först var. Då hade någon varit i Svartvik, en i Svedje och så vidare. Då hade de nog inte funnits kvar, säger Sören Björk.
För tanken med hembygdsföreningar, berättar Elsy och Sören, är att främja hembygdens kultur och vårda och bevara natur, landskap och miljö. Precis som de försöker göra med det skog- och flottningsmuseum som de bygger på och hoppas få klart till hösten.
Jag vill att mina barn och barnbarn ska få se var jag växte upp. För mitt föräldrahem i dag, ser inte ut som det gjorde under min barndom. Här kan vi bevara de gamla sakerna, säger Elsy.

Mer läsning

Annons