Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är ingen vanlig syjunta som träffas...

Det är ingen vanlig syjunta som träffas i Maj i Njurunda, men en medeltida sådan.
Förutom mått så pratas det tidsenlighet och anständighet.
— Vi använder symaskin, så vi fuskar lite, säger Birgitta Malmberg, medlem i Njurunda medeltidsförening.

Annons
I lördags träffades sycirkeln för sjätte gången. Målet är att de medeltida dräkterna ska vara klara till sommaren. För även om det inte är några avancerade mönster eller komplicerade stycken som ska sättas ihop så är det annat som tar tid.
Det måste nämligen studeras en del för att få det att se äkta ut. Det räcker inte med att tänka på färger och former, tekniken och tidsandan ska också återspeglas i dräkterna.
Alla sömmar som syns syr vi för hand, men annars använder vi symaskin. Många tycker att det är fel men det blir så tidsödande annars, säger Birgitta Malmberg.
För att få det rätt studerar de medeltida mode i olika böcker. På den tiden fick kläderna återspegla moralen. Det kan vara allt från en kvinnas slösaktighet till kyskhet som bedömdes från det yttre. Heliga Birgitta sa på sin tid att urringningar under armarna på överklänningarna var ett helvetesfönster för att man blottade för mycket av kroppens konturer.
Det var också väldigt viktigt att en gift kvinna inte visade håret, säger Ulrika Hådén, sekreterare i medeltidsföreningen.
Det är åtta deltagare i cirkeln, som hålls i regi av Njurunda medeltidsförening och studieförbundet Sensus och alla som vill får vara med. Cirkeln handlar inte bara om att sy för deltagarna, den ger också tillfälle att fördjupa sig i medeltiden.
Man söker sina rötter. Hur levde de på den tiden? Hur åt, bodde och klädde de sig? säger Birgitta Malmberg.
Hur de sminkade sig har vi inte kommit till än, tillägger hon med ett leende.

Mer läsning

Annons