Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är roligt med fåglar

Annons
KVISSLEBY
Med humor och kunskap berättade Nisse Lundmark om våra trädgårdsfåglar och en och annan berguv.
Det var sakkunnig publik som samlades på Opalen på torsdagskväll för att höra oraklet Lundmark.
Rödstjärten är en av våra vackraste småfåglar. Den finns utbredd i så gott som i hela landet.
Jag brukar kalla den för Vättenrundanfågeln. Cyklar man 30 mil blir man röd i stjärten, mässde Nisse och publiken trivdes.
Koltrasten är Sveriges nationalfågel och Sillgrisslan brukar bli äldst av fåglarna. Den som är äldst i dag bär den aktningsvärda åldern av 36 år.
Den livnär sig mest på sill och strömming. Den använder vingarna under vattnet för att simma i kapp sitt byte, säger Nils Lundmark och fortsätter bildspelet.
Domherren är vår mest omtyckta fågel får vi veta. Vid första köldknäpp på vintern lämnar den barrskogen för att vistas de kalla månaderna i lövskog och i trädgårdar. Där förser den sig med rönnbär och fruktträdens knoppar.
Domherren har fått sitt namn efter sin värdiga uppsyn. Som vanligt är det hanen som är vacker men honan har en mer dämpad brungrå färg på rygg och undersida. Mer vågar jag nog gå inte in på ämnet för övervägande delen i publiken är honor ser jag, säger Nils Lundmark och härmar domherrens gnisslande strof med inslag av flöjtande toner.
Om den berömda berguven Eloffs öde fick vi veta att han är död sedan två år.
Men hans fru, som jag inte kommer ihåg namnet på, har hittat en ny kille vid namn Brännpär. Eloff blev aldrig någon riktig berguv efter mötet med ljusbågen som slog ut produktionen på Östrandfabriken. Visserligen växte fjäderdräkten ut men den hade fått någon typ av inre skador, säger Nisse Lundmark.
Efter någon timme med duvhökar, hackspettar och olika mesar yog Nisses bildband slut och åhörarna gick betydligt kunnigare om svenskt fågelliv. Han har både humor och en stor kunskap vår fågelexpert.

Mer läsning

Annons