Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är S som regerar i Sundsvall

Om det råder en stor osäkerhet kring den politiska stabiliteten i riksdagen så är det desto klarare i Sundsvall.

Annons

Det är Peder Björk och Socialdemokraterna som styr.

På försommaren lämnade de politiska partierna i Sundsvall in sina budgetförslag – som sedan lades på is för att plockas fram igen efter valet.

S la ett eget förslag, likaså V och Centern la ett tillsammans med den övriga då styrande koalitionen.

På fredagen trädde den nya politiska majoriteten fram för att presentera sin första gemensamma budget.

Socialdemokraternas budget vill säga.

Den presentation, "ett axplock av det vill göra" som de själva uttryckte det, var i stort sett identisk med det förslag som S presenterade på försommaren.

Då var det stora anslaget "Framtid(s)tro, jobb och välfärd", nu heter det "Framtidstro, jobb och välfärd".

Några mindre justeringar har visserligen gjorts, men i stora drag är det en identisk presentation med den tidigare där bara S-loggan fanns med.

Det går inte heller att peka ut några dramatiska V- och C-förslag som fått ett genombrott i den här budgeten. Visserligen kommer Vänsterpartiets hjärtefråga om förkortad arbetstid att få ett visst genomslag, men bara i ett försöksprojekt. Långt ifrån de ambitioner partiet hade när de presenterade sitt förslag på försommaren.

C pratar nu om att de nått framgångar kring landsbygdssatsningar och kollektivtrafiken, men de framgångar som partiet lyfter fram är allmänt formulerade som flera partier står bakom. Kravet på kommundelsnämnder har de inte fått något som helst genomslag för.

Nu kanske den här budgeten återspeglar det besked som väljarna gav, vad det gäller maktfördelningen inom majoriteten. Av de 46 gemensamma mandaten så har S själva 38, C och V fyra vardera.

På så vis kanske alla är nöjda med ett parti som styr – och två stödpartier.

Mer läsning

Annons