Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det går trögt med björnjakten

/
  • Det krävs åtskilligt för att kunna skjuta en björn. Så mycket att det kan vara enklare att avstå från björnjakten. Ändå är det många jägares dröm att fälla en björn.
  • Jägaren Stefan Eriksson menar att det är viktigt att hålla björnstammen nere. Om antalet björnar ökar blir det fler konflikter mellan människor och djur.
  • Konserverad björn.

Det går trögt med björnjakten i Västernorrland. Än är bara sex av nio djur skjutna. Stefan Eriksson, ordförande för Sundsvalls jaktvårdkrets, tror att det för jägarna handlar om att lära sig ett nytt beteende. – Att jaga björn är något helt nytt för oss, säger han.

Annons
Förra vinterns insamlade björnspillning visade att det förmodligen finns dubbelt så många björnar än man tidigare trott. Att det ska finnas 1600 till 2800 björnar i Sverige.
Då ökades avskjutningen på björn till 101 djur. En ökning på 35 procent från året innan, då 74 björnar skjöts. I år har antalet björnar som får skjutas i Sverige ökat till 121 djur, varav nio i Västernorrland.
Hittills har sex björnar fällts i länet. Två i Helgum, två i Junsele och en i Haverö. I helgen skadeskjöts en björn i Skorped. Därmed finns det tre björnar kvar att skjuta. Björnjakten pågår mellan den 21 augusti och den 15 oktober.
I Sundsvallsområdet är intresset lågt för att skjuta björn. Stefan Eriksson menar att en av anledningarna är ovana. Björnjakten är relativt ny för länet.
Det är annorlunda i Jämtland där jägarna går ut för att jaga björn, säger Stefan Eriksson.
I Västernorrland skjuts björnar uteslutande i samband med älgjakten. Om en björn skulle komma är det mycket jägaren måste ta ställning till. Att kvoten inte är fylld, att hona med ungar inte får skjutas, inte heller ungar.
Jag måste ha en bra eftersökshund och vara beredd på arbetet som det innebär att ta rätt på det skjutna djuret.
När björnen är skjuten ska prover skickas till Veterinärmedicinska i Uppsala, köttet veterinärbesiktigas före försäljning och skinnet eventuellt tillvaratas. På bolagsmarker tillkommer en fällavgift på omkring 10 000 kronor.
Stefan Eriksson är övertygad om att avskjutningskvoten måste fyllas. Annars finns risken att björnstammen ökar så mycket att den inte går att hantera. Konfrontationerna mellan människor och björn kommer att bli flera.
Här vid kusten är det inte mycket skog. I den skogen ska björn och människa mötas. Det kommer att bli stora problem.
Karin Saltin på Länsstyrelsen i Härnösand håller med. Med flera björnar kommer konflikterna att öka. Under tiden sätts resurser in för att minska risken för skador.
En är den insatsstyrka som finns i länet som har till uppgift att skrämma bort alltför närgågna rovdjur. Gruppen har bland annat använts i Helgum för att skrämma bort en björn som flera gånger besökt samma gård.


Mer läsning

Annons