Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det glömda valet

/

Till hösten är det åter dags att rösta i kyrkovalet som av många döpts till det glömda valet. Det låga valdeltagandet gör det lätt att med en valkupp ta över hela församlingar. — Det skulle kunna lamslå en församling under fyra år, berättar Lennart Andersson (m) kyrkorådets ordförande i Sköns församling.

Annons
Till årets val är det dock för sent att bilda en ny organisation som kan ställa upp i valet då nomineringarna ska vara inne och godkända till den 15 juni. Det är dock möjligt att en kupp kan vara planerad eller på väg att genomföras av någon av de organisationen som redan är registrerade.
Nomineringarna till kyrkovalet i höst är i stort sett klara och i de allra flesta församlingar är det samma partier och konstellationer som ställer upp som vid förra valet 2001. I något fall har ett parti dragit sig tillbaka och ställer i stället upp i någon allians. Även Sverigedemokraterna ställer upp med en lista till kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ. Samma lista finns i samtliga stift i landet och partiet har redan två ledamöter i kyrkomötet.
Med statistiken från föregående val 2001 är det lätt att konstatera att förutsättningarna är goda för en kupp på grund av det låga valdeltagandet.
Även bildandet av allehanda allianser, som det i vårt stift finns minst ett tjogtal av, med namn som bland annat kyrkans väl, kyrkans vänner, kyrkans förnyelse och kyrka för alla gör det än lättare för en kupp. Det räcker att bild eller ha kontroll över en organisation med ett kyrkligt namn för att med endast något hundratal röster få majoritet över församlingen.
Katarina Ångström som är en av de ansvariga för valet bekräftar att det inte finns någon kontroll över vilka som står bakom organisationer som kyrkans väl, eller kyrklig förnyelse eller något liknande.
Vi vet inte vilka åsikter de har eller vad de representerar, säger hon
Lättast att genomföra en kupp i Medelpad är det i Attmars församling där det enligt Svenska Kyrkans statistik från valet 2001 fodrades 17 röster för att ferövra ett mandat. För att få egen majoritet krävdes det endast 135 röster.
Även i Stöde är dörren vidöppen för en kupp. För varje mandat behövdes det även här 17 röster och den som lyckades värva 215 röster har egen majoritet.
I båda församlingarna är en kupp både möjlig utan större svårigheter att genomföra. Ett tänkbart scenario är att till exempel en idrottsklubb uppmanar sina medlemmar att rösta för att kunna ta över. Erövras majoritet är det sedan fritt fram för de nya makthavarna att satsa rejält med sponsorpengar från kyrkokassan på klubbens verksamhet.
Det är fullt möjligt för de valda i kyrkofullmäktige är bara ansvariga inför sina väljare, säger Lennart Andersson.
Flitigaste partiet att ställa upp i kyrkovalet till hösten är socialdemokraterna tätt följt av centern som kommer att ställa upp med listor i nästan samtliga val. Övriga partier har endast egna listor i få församlingar. I stället samarbetar partierna ofta tillsammans med andra i någon allians.
Förra valet var det första efter det kyrkan skiljts från staten och i de flesta församlingarna låg valdeltagande mellan tio femton procent. Flest röstande hade Tynderö där 23,5 procent av de röstberättigade gick till valurnorna. Minst intressant tycktes valet till det direktvalda kyrkorådet i GA-församlingen var där endast 9.1 procent utnyttjade sina demokratiska rättigheter.


Mer läsning

Annons