Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det kliar i Västernorrland

/

Inte bara sommaren sprider sig genom landet.
Enligt rapporten blir klamydia allt vanligare.
– Vi har fortfarande ett farligt beteende när det gäller sex, trots att alla vet att de borde skydda sig, säger Hans Boman, smittskyddsläkare.

Annons

En nästan tioprocentig ökning av landets vanligaste könssjukdom sen förra året, trots att information om hur man skyddar sig är mer lättillgänglig än någonsin.

– Vi vet ju om riskerna och man kan tycka att det borde bli bättre. Allra värst är unga i åldrarna 20-24 år, säger Hans Boman, smittskyddsläkare i Västernorrlands län.

Bland de som har diagnostiserats med klamydia i år är 58 procent kvinnor.

– Det är en större andel tjejer men det betyder egentligen inte att de oftare har klamydia. Kvinnor brukar i regel vara bättre än män på att gå och testa sig, säger Hans Boman.

Bland könssjukdomar är klamydia den överlägset vanligaste i Sverige.

– Om vi får in 900 fall av klamydia på ett år så får vi in ungefär 10 med den näst vanligaste sjukdomen, gonorré, under samma period. Det är minst sagt en stor skillnad, säger Hans Boman.

De vanligaste tecknen på klamydia är att det svider och kliar när man kissar, samt illaluktande flytningar. Vissa har inte några symtom alls.

– Det är en lurig sjukdom på det sättet, det är svårare att bemästra smittspridningen när många inte märker att de är sjuka och därför inte testar sig.

Enligt Hans Boman och smittskyddsenheten så kan både män och kvinnors förmåga att få barn försämras av klamydia, tvärtemot vad man tidigare trott.

– Länge har det sagts att det bara är kvinnors fertilitet som påverkas. Nya studier har visat att det inte stämmer.

Könssjukdomarna ökar i regel under sommaren och framför allt under augusti-septemberperioden.

– Så använd kondom nu. Det är absolut nödvändigt vid nya och tillfälliga sexuella förbindelser, säger Hans Boman.

Mer läsning

Annons