Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det luktar starkt av brandrök"

Räddningstjänsten är nedringd av människor som tror att det brinner i deras område.
Men det är falskt alarm – röken kommer från storbranden i Västmanland.
– Den kommer söderifrån, så med 99,9% säkerhet är det så, säger Thomas Åslin, inre befäl på räddningstjänsten.

Annons

Räddningstjänsten har varit ute och undersökt flera av larmen, däribland i Stöde – men ingenstans verkar det brinna. Både SOS alarm och brandkåren kan bara konstatera att det är rök från storbranden i Västmanland som folk känner av.

– Vi har varit ute och snurrat men hittar ingenting, men vi måste ju kolla när folk ringer och säger att det luktar så starkt och känns så nära. En del säger att det knappt går att vara kvar, säger Thomas Åslin.

Dagbladets medarbetare i Stöde, Marie Öberg, säger att hela byn är insvept i ett rökdis.

– Vi har fått stänga fönstren, det luktar starkt av brandrök, säger hon.

I Medelpad är det främst de sydvästra delarna – Norrhassel, Stöde, Hullsjön, Liden, Holm – som känner av brandröken. I Hälsingland är situationen densamma – rökstanken känns över både Söderhamn och flera andra orter i regionen. Även där har brandflyget varit ute och undersökt markerna utan att hitta något. Boende i Stödetrakten fattade misstankar om att röken kommer från ett larm om brand i Långskog, men räddningstjänsten har inte heller där hittat någon brand.

– Vi har pratat med SMHI och de säger att temperaturläget är så att röken trycks ner mot marken i stället för att stiga uppåt, vilket gör att man känner lukten ännu tydligare, säger Thomas Åslin.

– Så länge det är ett dis av rök man ser kan man nog härröra det till den stora branden söderut, skulle man se en rökpelare är det en annan sak.

Räddningstjänsten vill trots allt uppmana allmänheten att vara fortsatt uppmärksam på misstänkta bränder i skog och mark. Den som känner lukten av brandrök ska dock slå larm via ett alternativt telefonnummer, som går till SOS informationscentral: 113 13.

Vid akuta lägen, kraftigt misstänkt skogsbrand eller konstaterade bränder ska 112 användas.

Skogsbrandsflyget koimmer att flyga över Västernorrland under eftermiddagen.

Mer läsning