Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det våras för gamla moppar

/
 • Lasse Åldemo, Viktoria Åldemo och Björn Åberg kickar i gång mopparna. I sommar väntar rallyn och körningar i sakta mak.
 • Björn Åberg är ordförande i Njurunda Classic Moppe.
 • Björn Åberg är ordförande i Njurunda Classic Moppe. Här kör han en Crescent E-type.
 • Lasse Åldemo, Viktoria Åldemo och Björn Åberg vet hur de ska ta sig fram i sommar, på bilden kör de en Rex, Dakota och en Crescent E-type.
 • Moppedoft – nostalgi för många människor.
 • En Fuchs påhängsmotor – något för den som gillar att trampa.
 • Hjälmen är märkt med klubbens emblem.
 • Lasse Åldemo, Viktoria Åldemo och Björn Åberg vet hur de ska ta sig fram i sommar, på bilden kör de en Rex, Dakota och en Crescent E-type.
 • Viktoria Åldemo, 18 år är en av Njurunda Classic Moppes yngsta medlemmar och en av få tjejer i klubben.
 • Björn Åberg, ordförande i Njurunda Moppe Classic har halverat sitt moppestall. Nu har han tolv stycken.
 • Gamla skönheter.

Ta ett gäng gamla moppar, lägg till några entusiaster och gemenskap – det är Njurunda Classic Moppe.

Annons

I sommar nöter de vägarna i långsam takt.

– Moppe är ett fantastiskt färdmedel. Det är enkelt och utan krusiduller, säger Lars Åldemo som är kassör i klubben. Hans första moppe var en HPD – en moppe byggd av hop-plockade-delar. När åldern var inne för körkort tog bilintresset över. Men i början av 2000-talet gick han med i klubben och moppeintresset fick ny fart.

Intresset har smittat av sig till dottern Viktoria Åldemo, 18 år, som är Njurunda Classic Moppes yngsta medlem och en av få tjejer i klubben.

– Jag minns att pappa skjutsade mig och min bror på moppen när vi skulle till dagis, säger hon och skrattar.

Nu kör hon en Puch Dakota, men mekandet lämnar hon över till sin far.

– Att köra moppe är ett bra sätt att förflytta sig. Jag är inte med på rallyn men brukar vara med på Kvisslebydagen och Svartviksdagarna, säger Viktoria.

Björn Åberg är ordförande och har varit med i klubben sedan 1995. Som mest har han haft 24 mopeder. Nu har han halverat stallet och har bara tolv kvar.

– Varje sommar kör vi fyra rallyn som går under namnet Rem-Johans Memorial. Vi kallar våra medlemmar för "medremmar", det har med remdriften att göra säger Björn och skrattar.

I sommar väntar fyra rallyn och Antikrundan. Det är en tur som anpassas till de äldsta mopederna som är tillverkade före 1961 och har påhängsmotorer. Den som vill få en glimt av gamla moppar kan hålla ögonen öppna under onsdagskvällarna i sommar. Flera "medremmar" brukar åka in till Sundsvall när Veteranbilsklubben har sina onsdagsträffar.

Vad: Njurunda Classic Moppe

När: Samling 10.00. 13 juni, Njurundabommen, 18 juli, Kusten Bredsand, 22 augusti (oklart med startplats), 19 september, Njurundabommen. Syns ibland på torget på onsdagsträffarna för veteranbilar.

Mer: www.njurundaclassicmoppe.se

Mer läsning

Annons