Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diabetes ökar hos katter

/
  • Tove Fall, som forskare om diabetes hos katter, hundar och människor delade under lördagen med sig av sina kunskaper till veterinärer i Mellannorrland.
  • med vetpen blir det enkelt att ge sitt husdjur insulin om det lider av diabetes.

Allt fler katter i Sverige drabbas av diabetes. Och orsaken är att katten rör sig för lite och äter fel mat. Det vill säga samma orsaker som för en del människor som drabbas av diabetes.

Annons

Även hundar drabbas av olika former av diabetes. Men där ser forskarna ingen ökning av antalet fall. Däremot verkar det som om vissa raser har större anlag för att få diabetes.

– Jämthund, samojed och border collie är det vanligast för, säger Tove Fall, utbildad veterinär som forskar i Uppsala Universitet om diabetes när det gäller hundar, katter och människor.

Under lördagen höll hon i en kurs i Stadshuset för veterinärer från hela Mellannorrland. Uppslutningen var stor och frågorna var många från deltagarna.

– Det här är ett svårt ämne för veterinärer eftersom det inte finns någon som är specialutbildad för demenssjukdomar hos djur.

Signaler som hund- och kattägare bör ta på allvar är om djuren börjar dricka mycket mera vatten. Men även om aptiten ökar kraftigt och djuret inte går upp i vikt. Att den kissar mer och inte kan hålla sig tills den går ut eller hastigt går ner i vikt. Sedan finns det andra tecken där det skiljer sig mellan katt och hund.

– Om en katt tappar styrseln och börjar hasa på till exempel bakbenen. Om hundens ögonlins börjar grumla.

Oavsett så betonar hon att ju tidigare djuret kommer under vård desto större chans har det att klara av sjukdomen. Och till och med i vissa fall bli frisk igen.

– Men det går att medicinera i de flesta fall. Det handlar om att ge en insulin i nackskinnet med en spruta.

Orsaken till att katter visar en ökning kan beror på fodret. Det gäller för kattägaren att inte köpa foder som innehåller kolhydrater i form av spannmål.

– En katt är köttätare och kan inte ta till vara på den extra sockermängden som från kolhydraterna från spannmål. Däremot är hundar liksom grisar lite mer allätare som vi människor.

En metod att kontrollera sitt djur är att känna med fingret på urinen. Om det är klibbigt är det ett tecken på mycket socker.

Mer läsning

Annons