Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Digitala färdskrivare i långbänk

Kravet på digitala färdskrivare kan komma att skjutas upp ännu en gång. Europaparlamentets transportutskott tror inte att lagstiftningen och industrin hinner förbereda sig för de nya reglerna och föreslog därför i tisdags att införandet skjuts upp med ett år.

Annons
Vägverket planerade redan i maj 2004 att börja utfärda kort för digitala färdskrivare. Den nu aktuella tidpunkten för införandet är den femte augusti 2005.
Men EU-parlamentets trafikutskott tror att det behövs mer tid innan alla EU-länder kan installera digitala färdskrivare i nytillverkade tunga lastbilar och bussar.
Sedan januari 1995 måste alla tunga fordon som används i yrkesmässig trafik och som väger mer än 3,5 ton ha EU-färdskrivare.
Enligt Vägverket är syftet med de nya digitala färdskrivare att EU:s regelverk för kör- och vilotider följs. Dessutom ökar förutsättningar för konkurrens på lika villkor.
Frågan behandlas i Europaparlamentet i april, men det krävs att parlamentet och ministerrådet kan enas i frågan. Annars faller hela lagförslaget.

Mer läsning

Annons