Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Digitalorglar konkurrerar ut piporglar

Till salu: Två mindre piporglar. Säljare: GA-församlingen i Sundsvall. Nu är det digitala orglar som gäller.

Annons
Piporglarnas glansdagar börjar ta slut. Åtminstone i små kyrkor och kapell. Orglarna tar plats och kräver både underhåll och regelbunden stämning och de är inte gjorda för den nya tidens musik.
Allt fler väljer poplåtar till exempelvis begravningar, och det kan vara lite svårt att spela sådan musik på en piporgel, säger Pernilla Backlund, GA-kyrkans huvudorganist.
Därför byts de gamla orglarna ut mot nya digitala orglar, som är mer flexibla när det gäller volym och klang. De klarar allt från poplåtar till klassiska stycken.
Finns det ingen organist till hands kan orgeln spela alldeles själv. Man stoppa in en diskett, bestämmer vilka stämmor och vilket tempo som ska gälla och sedan trycker man på playknappen - och stycket strömmar ur orgelns inbyggda högtalare.
Och nu säljs piporglarna som finns i GA-kyrkans gravkapell och kapellet i Skönsmon.
De Köpare bjuder högst får själva svara för nedmontering och transport av instrumenten. Hur mycket de kommer att kosta återstår att se.
Orgeln i Skönsmon är byggd i Danmark, och den är ganska begränsad.
Den andra är byggd av det anrika företaget Åkerman och Lund. Mekaniken är i utmärkt skick och det är en gedigen orgel med två manualer och åtta stämmor.
GA-kyrkans praktfulla Grönlundorgel är däremot inte till salu. Den ska få vara kvar, även om det är ett hästjobb att stämma den inför en konsert.
Men det blir allt vanligare att kyrkor satsar på digitala orglar i stället för dyrbara renoveringar av de stora piporglarna.
Visst är det sorgligt. Samtidigt ger de nya orglarna oss så många fler möjligheter. Så det känns väldigt kluvet, säger Pernilla Bcklund.

Mer läsning

Annons