Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Disputerar på lovande DNA-analys

/

Många sjukdomskurer kan ligga gömda i genernas DNA.
Oftast samverkar många gener när någon faller offer för en sjukdom, och hittills har man bara kunnat undersöka en del av DNA-molekylen i taget.
Sundsvallsbon Fredrik Dahl har hittat en metod som möjliggör undersökning av många delar samtidigt.

Annons
Att genernas värld rymmer svaret på en och annan sjukdomsgåta anar vi sedan länge.
De sjukdomar som bara är kopplade till en gen, till exempel blödarsjuka, har vi ganska gott grepp om redan i dag. Men det finns andra och vanligare sjukdomar där kombinationer av olika gener kan spela en viss roll, som astma, diabetes - och cancer.
Hittills har den nobelprisbelönade PCR-tekniken använts för analys av cellernas DNA. Men för att kunna studera DNA-molekylens information i detalj måste delar av den masskopieras. PCR klarar bara att kopiera en del åt gången, vilket gör en noggrann analys tidskrävande och dyr.
Nyblivne doktorn Fredrik Dahl beskriver i sin avhandling en teknik som med lätthet kopierar hundratals olika delar av molekylen samtidigt. Det är värdefullt när man behöver undersöka flera gener samtidigt, till exempel inom cancerforskningen.
Cancer är ett vitt begrepp som omfattar olika typer av sjukdomar. Vissa är direkt ärftliga, medan till exempel lungcancer nästan helt är relaterad till rökning. Men det finns vissa cancertyper man misstänker att en del människor lättare får på grund av sin DNA-uppsättning, och där kan metoden absolut komma till nytta, säger Fredrik Dahl.
Han är född i Njurunda och gick gymnasiet på Hedbergska innan han flyttade till Uppsala för att börja läsa till ingenjör i bioteknik, ett ämne som intresserat honom redan under gymnasietiden. Mot slutet av ingenjörsutbildningen började han forska, och för en vecka sedan lade han fram sin doktorsavhandling vid Uppsala universitet.
Metoden har stor potential och kan bli inblandad i många sorters DNA-analyser: läkemedelsframställning, undersökning av släktskap och polisutredningar, säger Fredrik Dahl.
Om ett par veckor flyttar han till Kalifornien och Stanforduniversitetet för att arbeta vidare på samma spår i minst två år till. För givetvis vill han vara med och se vart hans metod kan leda.

Mer läsning

Annons