Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödshotad asylsökande söker hjälp i Sverige

/
  • Det är en oviss framtid
  • Hoppet är att polisen ska ta Omars anmälan mot mannen på allvar och utreda hotelserna, och att han kan få en advokat som företräder honom i asylprocessen.

"Omar" gjorde sitt livs misstag. Han litade på en FN-anställd diplomat.
Det gjorde hans liv till en mardröm. Han tvingades lämna allt han ägde, hemmet, företaget och han har förlorat kontakten med anhöriga.

Annons

För 1,5 år sedan hade "Omar" sitt företag, jobbade som personlig tränare på gym och var fotomodell i Jordanien.

– Jag hade ett fantastiskt liv.

Så dök diplomaten upp på gymmet och "Omar" tränade honom. En trevlig och vänlig man som han snabbt blev vän med. Mannen berättade att han hade förlorat ett barn, och att han ville adoptera "Omar". Han ville hjälpa och stötta honom.

– Jag tyckte synd om honom.

"Omars" föräldrar motsatte sig adoptionen, för mannen var kristen och de tyckte att deras son hade det han behövde. De är troende muslimer, det var inte "Omar".

Till sist gav de efter.

Läs också: Dopintyg – en viktig akt i asylprocessen

I Jordanien accepteras inte adoption av vuxna. Men mannen är från ett europeiskt land och lyckades utverka en adoption där i juni i år.

– Då förändrades han totalt och försökte inleda en sexuell relation med mig. Men det vägrade jag. Då började hans hot och trakasserier.

Ända från början kände "Omar" till att mannen var homosexuell, men hade aldrig väntat sig att han skulle ge sig på sin adoptivson.

"Omar" visar upp sin mobil med alla sms från mannen där han hotar med Isis, att förstöra föräldrarnas liv, att han ska se till att "Omar" fängslas och mördas. Mannen har framfört till militanta muslimer att de två har en relation.

Föräldrarna har två gånger fått påhälsning från säkerhetstjänsten, mamman har brutit kontakten med honom och pappan har blivit sjuk.

– Jag har förstått nu att han tänker göra verklighet av sina hotelser.

Migrationsverket säger att han ska utvisas till det land han först kom till.

– Men där lever mannen, han kommer att se till att jag mördas. Jag tar hellre livet av mig än åker dit.

"Omar" har försökt få hjälp från människorättsorganisationer men de vill inte hjälpa till.

Läkare har skrivit ett intyg på hur psykiskt dåligt han mår och hur rädd han är. Mannen har stor makt, ett brett kontaktnät och är mycket välbeställd.

– Jag har kontaktat polisen här om hoten men än har inget hänt. Inte heller har jag pengar till en advokat som kan hjälpa mig i asylprocessen.

Sedan "Omar" kom till Sverige har han konverterat till kristendomen.

Varför gjorde du det?

– Alla andra vände mig ryggen men kyrkan öppnade dörren. Det var hjärtat som gjorde att jag konverterade, jag tror på det fridfulla, öppna och kärleksfulla i kyrkan och därför har jag döpt mig.

Mer läsning

Annons