Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dog hjälplös trots larm till hemtjänst

/
  • Hemtjänsten begick ett ödesdigert misstag. Hemtjänstchefen Rose-Marie Carlsson, socialnämndens ordförande Martin Johansson och tillförordnade socialdirektören Marianne Bergman hade ingenting att säga till personalens försvar.
  • Olga Halléns barnbarn Eva Zetterberg är bedrövad. —Det känns svårt när ilska blandas med sorg. Hjälpen fanns så nära, säger hon.
  • Två rutinerade och erfarna undersköterskor är skriftligen varnade och har stängts av från sina arbeten. —De mår givetvis inte bra och får tills vidare stödsamtal, berättar socialnämndens ordförande Martin Johansson.

74-åriga Olga Hallén larmade, men hemtjänsten vände i dörren. De lät sig skrämmas av hunden Drutten som är en blandning mellan bichon frisé och japansk spets. På morgonen den 26 juni låg Olga död på golvet i sin lägenhet.

Annons
Under natten mot i söndags avled Olga Hallén i sin lägenhet i ett serviceboende i Sundsvall.
Hon hade mått illa och kräkts och hon hade slagit larm till hemtjänsten. De hörde att Olga Hallén försökte tysta sin hund och trodde därmed att allt var i sin ordning. Men de gick aldrig in i hennes bostad. Nu är de båda undersköterskorna som skulle ha besökt henne avstängda och skriftligen varnade.
De har gjort helt fel bedömning och erkänner att de begått ett stort misstag. Efter att de hade lämnat lägenheten ringde de dessutom upp kvinnan två gånger utan att hon svarade, säger hemtjänstchefen Rose-Marie Carlsson i Sundsvall.

Skoningslös kritik
Det var en lågmäld trio från socialtjänsten som mötte medierna i går. Det lämnades inga svepande förklaringar till omständigheterna i samband med det tragiska dödsfallet. Alla fakta lades fram på bordet och kritiken mot den aktuella personalen var skoningslös. Arbetsbelastningen ska ha varit normal under den aktuella natten och undersköterskorna är rutinerade och har arbetat i flera år.
Det finns inget försvar för deras handlande. Det finns rutiner och de måste följas, säger socialnämndens ordförande Martin Johansson.
Både han, Rose-Marie Carlsson och tillförordnade socialdirektören Marianne Bergman verkade både bekymrade och överraskade över det som har hänt.
Om personalen känner sig hotad, som i det här fallet av en hund, ska de kontakta ett vaktbolag eller polisen.
Händelsen har anmälts enligt lex Sarah och kommer att utredas av länsstyrelsen.

Facket inkopplat
Facket är inkopplat och kommunal säger sig stötta enskilda medlemmar så att de behandlas schysst utifrån lagar och avtal. Facket försvarar däremot inte felaktiga handlingar eller brott och vill därför inte lämna någon kommentar innan händelsen är färdigutredd.
Varför Olga Hallén avled är oklart.
I oktober förra året dog en annan kvinna som hörde till samma hemtjänstområde. Enligt såväl anhöriga som delar av socialtjänstpersonalen hade hennes larm hängts utom räckhåll eftersom hon larmade så ofta nattetid.
Men nu har det framkommit att den kvinnan hade erbjudits extra tillsyn som ersättning för larmet, men att en dotter avböjt. Ärendet ligger hos länsstyrelsen för utredning och vi har fortfarande inte hört någonting därifrån, säger Marianne Bergman.

Mer läsning

Annons