Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömd för sommarslagsmål

Bråkandet började i juni i Kramfors, fortsatte i Bergafjärden senare samma månad och sedan spårade det ur på Gatufesten i juli. I går dömdes den 18-åriga Sundsvallskillen för misshandel, våld, hot och förgripelse mot tjänsteman, våldsamt motstånd och olovlig körning.

Annons
Det var i samband med skolavslutningen i Kramfors som den unga mannen gav sig på en annan, när den överfallne låg på backen skickade 18-åringen en spark i huvudet på honom. Offret ådrog sig hjärnskakning och blåmärken på magen och ena armen.
Drygt två veckor senare befann sig 18-åringen på Bergafjärdens camping och kom i bråk. Polisen gick emellan för att få stopp på kontrahenterna men 18-åringen fortsatte att tjafsa. Det slutade med handfängsel för att polisen skulle kunna ta med sig honom därifrån. I bilen på väg till stationen hotade den onyktra Sundsvallskillen den ena polisen med uttryck som "Detta är det sista du gör i ditt liv" och gick sedan över till att hota polismannens släktingar.
Nästa tillfälle var vid Gatufesten då den unga mannen tog med sig en öl utanför tältområdet. Två vakter sade till honom. Det fick 18-åringen att spotta öl på den ena av vakterna och situationen urartade så att de alla tre hamnade på backen. Den ena vakten fick då en armbåge i ansiktet medan den andra fick en armbåge över munnen. Den tandskadade vakten krävde ersättning för tandläkarkostnader men tingsrätten fann det inte styrkt att hans skador uppkommit i samband med bråket eftersom han inte gick till tandläkare förrän tre dagar efter händelsen. Vill vakten ha ersättning för tandskadorna kommer han att tvingas driva det som ett tvistemål.
18-åringen ska betala skadestånd med sammanlagt 21 483 kronor till de personer som drabbats av hans utbrott.
Trots sina unga år har 18-åringen dömts vid två tidigare tillfällen, först för förmögenhetsbrott och sedan för narkotikabrott. Ändå valde tingsrätten att inte utdöma fängelsestraff, detta på grund av hans ålder och att det den här gången rörde sig om annan typ av brottslighet. Domen blev därför 90 timmars samhällstjänst och skyddstillsyn.

Mer läsning

Annons