Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömd till psykvård för knivskärningen

Efter drygt fyra års myndighetsschabbel har den knivhuggna Sundsvallskvinnan fått upprättelse och 60 000 kronor i ett första skadestånd.
Tingsrätten dömde i går 38-årige Janne Tuominen från Södertälje till den hårdaste formen av rättspsykiatrisk vård.

Annons
Tingsrätten hade redan förklarat Janne Tuominen skyldig. I går återsamlades rätten för att ta del av utlåtandet från rättsmedicinalverket angående hans psykiska status.
Mot bakgrund av hans gärningar i Norge kom slutsatsen inte som någon överraskning. Han lider av en allvarlig psykisk störning, och risken att han återfaller i grov brottslighet är stor, anser läkarna. Därför ska han tvångsvårdas med särskild utskrivningsprövning, vilket sannolikt betyder många år på klinik.
Ingen, inte ens Janne Tuominen själv, vet varför han plötsligt stack en morakniv i halsen på kvinnan i samband med en fest i Nacksta hösten 2001. Hon fördes till sjukhus av vänner och verkade först klara sig undan ganska lindrigt. Men så tillstötte komplikationer knivksadan orsakade en infarkt i hjärnan, och sedan dess har kvinnan levt med allvarliga talsvårigheter.
Skadeståndet gäller endast själva kränkningen. Kvinnan har förbehållit sig rätten att återkomma med ytterligare krav för sveda och värk, samt invaliditet. Ingen tror att Janne Tuominen kan betala, och därför blir det kvinnans försäkringsbolag eller brottsoffermyndigheten som ska se till att hon äntligen får ekonomisk kompensation.
Som ST tidigare avslöjat missade Sundsvalls sjukhus att informera polisen om det allvarliga våldsbrottet. Därför kom det att dröja flera månader innan Janne Tuominen kunde bindas till knivskärningen. Och innan rättegången slapp han ut från psykkliniken i Södertälje på grund av en läkartabbe. Han gick sedan på luffen i Sverige och Norge, och greps först sedan han knivmördat en tvåbarnspappa på öppen gata i Oslo, december 2003.
Det här är ett skolexempel på hur psykvården i Sverige har misslyckats. Det har slutat i djup tragik för hans offer i Sverige och Norge. Men även för hans anhöriga, och honom själv som nu ska leva med det här, säger hans advokat Kjell-Ove Andersson.
Enligt advokaten är det nu i princip klart att Tuominen i fortsättningen ska tvångsvårdas i Sverige, på Karsuddens sjukhus.
Han tänker inte överklaga domen, säger advokat Andersson.


Mer läsning

Annons