Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domen mot Sollefteå sjukhus bekräftas: "Kommer krävas smärtsamma diskussioner"

/

Landstingsrådet Elisabet Strömqvist (S) vill inte djupare kommentera tjänstemannaförslaget om att Sollefteå sjukhus skulle avvecklas som akutsjukhus.
Samtidigt pekar hon på att landstingets dåliga ekonomi gör att det krävs kraftiga åtgärder.

Annons

– Vi har en djup allvarlig kris i landstingets ekonomi där vi går mot halvmiljardunderskott inom planperioden under den här mandatperioden. Vi har en tuff situation som delvis beror på den tidigare majoriteten, men vi socialdemokrater backar inte från ansvaret. Men det krävs svåra åtgärder för att vi ska kunna trygga en bra ekonomi, säger Elisabet Strömqvist.

Landstingsfullmäktige fattade i slutet på april beslut om bland annat en Insatsplan för att få en ekonomi i balans över tid. Det är mot den bakgrunden som förslaget om åtgärder för ekonomi i balans tagits fram.

– Vi har en situation där vi inte kan blunda för den ekonomiska verkligheten. Det är ett exceptionellt svårt läge med ekonomin, säger Strömqvist.

Frågan om Sollefteå sjukhus vara eller icke vara som ett fullvärdigt akutsjukhus har varit en ständigt återkommande fråga i landstingsdebatten som ofta utmynnat i ett skyttegravskrig mellan Ångermanland och Medelpad. De senaste åren har man ändå försökt kväva debatten från den politiska ledningen.

Vad är det som gör att man nu ändå vågar föra fram de här förslagen?

– Dels handlar det om Socialdemokraternas ansvarstagande i nära samarbete med Vänsterpartiet och Miljöpartiet där vi ser att läget faktiskt är sämre än vi hade trott. Landsting och kommuner får inte gå med underskott, men de här underskotten byggs på i rasande takt. Både tiden och pengarna rinner ifrån oss i en förfärande takt. Vi kan inte avvakta, säger Elisabet Strömqvist.

Vad har du att säga till de som känner oro i Sollefteå?

– Oro ska man alltid ha respekt för. Det kommer att krävas smärtsamma diskussioner och det kommer också krävas att vi tar svåra beslut för att trygga vården. Det är en oerhört tuff situation, säger Strömqvist.

Hur ser du på den debatt i ditt eget parti som den här frågan skapar?

– Jag tycker det är ganska naturligt. Vi är alla invånare i någon av länets sju kommuner och jag har en respekt för den oro och frustration som det här väcker.

Mer läsning

Annons