Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Döms till fängelse för mordförsök

/
  • Männen möttes upp på midsommarafton för en knarkaffär.

Efter knarkaffären drog 24-åringen fram ett vapen och sköt.
Nu döms han till åtta års fängelse för mordförsök på en 19-årig man i Bergsåker.

Annons

Det var på midsommarafton som de två männen hade mötts upp för att 19-åringen skulle sälja hasch till 24-åringen. De hade aldrig träffats tidigare, enligt fredagens dom i Sundsvalls tingsrätt.

Efter affären ville köparen ha mer hasch, vilket 19-åringen hämtade hos en kamrat. När han ville ha betalt tog 24-åringen fram ett vapen och sköt mot honom med fyra skott.

Han fick bland annat skottskador i buken och på hals, axel och kind, och han har tidigare sagt i förhör att det kändes som en avrättning.

24-åringen har sagt att han bara avlossade ett skott i nödvärn eftersom 19-åringen riktade dödshot mot honom och visade den kniv han bar i byxlinningen.

Men tingsrätten bedömer att hans berättelse framstår som påhittad i jämförelse med de uppgifter som vittnen har lämnat.

Dessa stöder också den skjutnes version av händelsen, som stämmer överens med rättsintyget över skadorna.

Rätten bedömer att dessa uppgifter tillsammans styrker att 24-åringen avlossat flera skott, samt att han inte dragit sig för att använda vapnet, som var skarpladdat och förvarades i en väska.

Eftersom han upprepat sköt mot utsatta delar av mannens kropp var det med avsikt att döda, enligt rätten, några skott sköts dessutom när offret låg ner.

24-åringen döms nu till åtta års fängelse för mordförsök och grovt vapenbrott, och för en misshandel på en krog i Härnösand i mars. Han ska också betala drygt 200 000 kronor i skadestånd till 19-åringen, som i sin tur döms till dagsböter för narkotikabrott och brott mot knivlagen.

Rätten finner att han har uttalat hot och haft en kniv på sig, men att han inte tagit fram den ur byxorna förrän han blev skjuten.

De båda männen är sedan tidigare dömda för flera brott.

Läs också:

Här grips de misstänkta gärningsmännen

Rättegången om skotten i Bergsåker

Misstanke om mened

Mer läsning

Annons