Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Döms till fängelse för smuggling

Med drygt 2 000 liter alkohol i lasten stoppades en Sundsvallsbo av tullen i Helsingborg i februari 2012. Nu döms mannen för smuggling.

Annons

Sundsvallsbon och hans kompis som är hemmahörande i södra Sverige stoppades efter att ha varit i Tyskland och handlat alkohol. I bilen hade de då 178 liter spritdryck, 472 liter vin och 1 389 liter starköl.

Männen anhölls och tullen gjorde husrannsakan hemma hos Sundsvallsbon i jakten på bevis för handel med smuggelsprit. I stället hittades 1 500 liter teknisk sprit, sprit som är avsedd att användas för tekniskt, industriellt eller medicinskt ändamål.

I förhör sa mannen att han köpt den teniska spriten i avsikt att sälja den vidare för att få extra pengar inför jul. I slutet av januari 2013 dömdes han av Sundsvalls tingsrätt till villkorlig dom med 120 timmars samhällstjänst för olovligt innehav och olovlig försäljning av alkohol.

Däremot dröjde det innan Sundsvallsbon och hans kompis ställdes inför rätta för smugglingsbrott vid Helsingborgs tingsrätt. I rätten sa männen att de köpt alkohol i Tyskland för att kompisen skulle ha till en födelsedagsfest.

Kvällen innan de reste till Tyskland säger sig Sundsvallsbon ha vunnit över 20 000 kronor på travet och de var för de pengarna han köpte sprit, vin och öl till sin kompis fest. En lista med anteckningar som hittats var enligt Sundsvallsbon inte köpare som betalat för smuggelspriten i förväg utan hans noteringar på egna skulder till bekanta då han hade problem med ekonomin.

Tingsrätten anser att männens uppgifter om festen är vaga och delvis motsägelsefulla och dömer både männen för smuggling.

Sundsvallsbon döms till fängelse i två månader men konstaterar i domen att straffvärdet varit fängelse i sex månader om smugglingen och brotten som uppdagades vid husrannsakan hade prövats samtidigt. Tingsrätten har vid valet av påföljd också tagit hänsyn till att Sundsvallsbon förlorat sitt jobb till följd av att han stått åtalad för brotten. Kompisen döms till villkorlig dom med samhällstjänst i 125 timmar.

Mer läsning

Annons