Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domstolar flyttar samman och bygger nytt

Kammarrätten och hovrätten i Sundsvall går ihop till en gemensam organisation inom det närmaste året.
Domstolarna hamnar på samma ställe - antingen på gamla Bernerstomten eller i Hovrätten och i nybyggda våningar ovanpå tingsrätten.

Annons
En projektgrupp har jobbat med förslaget att slå ihop de båda överrätterna sedan i februari förra året. Nu finns ett färdigt förslag - att inom de närmaste två åren skapa en gemensam administration, budget och chef.
Liknande samlokaliseringar har skett mellan länsrätter och tingsrätter. Men det har aldrig testats på överrätter.
En förutsättning för samgåendet är en gemensam lokal. Nu diskuteras två förslag: dels att bygga nytt på den gamla Bernerstomten, dels att göra om Hovrättens nuvarande byggnad och komplettera det med en våning ovanpå tingsrätten och åklagarkammaren.
De båda byggbolagen Norrvidden och Norrporten slåss om kontraktet. Om två veckor ska de presentera sina förslag om utformningen vid en träff med domstolspersonalen.
Och senast den här månaden ska byggbolagen ha presenterat sina ekonomiska kalkyler.
Jag hoppas och tror att våra båda domstolar måste komma med ett ställningstagande där vi förespråkar en lokallösning före sommaren, säger Barbro Hegrelius-Jonson president för hovrätten i Nedre Norrland.
Domstolsverket är den myndighet som står som hyresvärd, och tar ställning till kostnaderna. Regeringen fattar det avgörande beslutet.
Nybyggnadsalternativet är enklare eftersom det finns en byggrätt. Där tar det cirka ett år. Vid hovrättsalternativet måste det till en ny byggrätt. Det tar nog lite längre tid, 1-1,5 år, säger Kathrin Flossing, kammarrättens president.
Effektivare administration och mer resurser till den dömande verksamheten är två huvudskäl till samgåendet. Båda domstolspresidenterna är positivt inställda eftersom den nya organisationen kan bli mer attraktiv ur rekryteringssynpunkt.
Kanske får vi råd att anställa personer som vi inte haft råd med själva, till exempel en IT-expert. Och eventuellt även en kvalificerad direktör, något som vi inte har i dag, säger Barbro Hegrelius-Jonson.
Det finns även tankar på att samnyttja den juridiska kompetensen hos de båda domstolarna.
Det finns folk i båda våra överrätter som har erfarenheter från båda domstolar. På sikt tror jag att vi även kan ha glädje av det, säger Barbro Hegrelius-Jonson.
Regeringen har föreslagit förändringar av domstolarna i Norrland. Bland annat har det ifrågasatts om det behövs två Hovrätter i regionen. Med en gemensam organisation kan Sundsvalls ställning stärkas.
Det är svårt att veta. Men det kan ju i varje fall inte vara till en nackdel, säger Kathrin Flossing.

Mer läsning

Annons